Ruiters in manage 't Hoefijzer
Ruiters in manage 't Hoefijzer Foto: Annelies Kalisvaart

‘t Hoefijzer in Zwolle-Zuid, 50 jaar rijden voor ruiters met een beperking

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Instructrice Yvanka van der Steeg is al vele jaren verbonden aan ’t Hoefijzer in Zwolle-Zuid. Dit jaar bestaat de manege  50 jaar en dat is reden om eens stil te staan bij wat er zoal op deze manege gebeurt. 

(door Annelies Kalisvaart)

Ooit begonnen in Zwolle- Noord zit ’t Hoefijzer al weer jaren op de locatie aan de Hollewandsweg in Zwolle. Ruim 240 ruiters met een beperking kunnen er terecht voor paardrijlessen. 

“Als oudere mensen met geheugenproblemen bijvoorbeeld vroeger hebben paardgereden en hier veel plezier aan beleefden, dan kan dit hier weer opgepakt worden. Ze nemen deel aan de les die maximaal zes personen telt. Als het nodig is dan lopen een vrijwilliger mee met de ruiter en indien nodig kunnen dit ook twee of drie vrijwilligers zijn. Het niveau van rijden bepaalt mede waar iemand ingedeeld wordt. Maar ook of er plek is in de groep en of iemand past in die groep. Er zijn maar liefst 150 vrijwilligers die bij de lessen betrokken zijn en waar ondersteunen nodig. ” aldus van der Steeg.

Naast de paardrijlessen zijn er instructrices die opgeleid zijn als coach en coaching kunnen geven aan de hand van een zorgvraag. Dit kan heel divers zijn, van angst om op het paard te komen omdat men een vervelende ervaring heeft gehad of een ervaring van vroeger met een paard waardoor iemand heel terughoudend is. 

Er wordt dan heel rustig begonnen met het aaien van het paard, vervolgens wat poetsen in de stal waarna het opzadelen plaatsvindt. Er vindt als het ware een hernieuwde kennismaking met paarden plaats. 

Van der Steeg vertelt enthousiast over de mogelijkheden van een teambuildingsdag. “Hiervoor worden de paarden ingezet om werknemers een spiegel voor te houden en verder te komen in hun teamontwikkeling. Een mooie manier om een teamdag invulling te geven.” 

’t Hoefijzer heeft ook ruimke voor een zinvolle dagbesteding voor mensen met een beperking , onder deskundige begeleiding. Te denken valt aan werken in de stal, tuinonderhoud en/of kantinewerkzaamheden. “We zijn één van de twee opleidingslocaties in Nederland vanuit de landelijke federatie paardrijden gehandicapten en verzorgen zowel theorie als praktijk op MBO niveau. De cursisten zijn paardrij-instructrices, die extra worden opgeleid voor deze doelgroep en de kennis in hun manage kunnen toepassen, zodat ze  deze doelgroep kunnen leren paardrijden.” 

Er zijn zeven instructrices bij ‘t Hoefijzer werkzaam, zij zijn de enige betaalde krachten. De overige betrokkenen zijn allemaal vrijwilligers. ‘t Hoefijzer vormt een stichting zonder winstoogmerk. “Om er te mogen rijden, heb je een indicatie nodig; dat kan via een verwijzing van een onderwijsinstelling, een instelling als Frion, maar ook via een revalidatietraject. De paarden worden met beleid bereden. Ruiters mogen niet te zwaar zijn. Er is één paard dat een gewicht aan kan van 100 kilo, maar dat is het maximum. Het welzijn van de paarden wordt goed in de gaten gehouden en de stallen zijn brandschoon,” aldus een trotse van der Steeg.
Voor de toekomst zijn er wel wensen. Het zou mooi zijn als de stallen uitgebreid kunnen worden en er meer paarden kunnen staan. Nu is er weinig reserve als er eens een paard niet kan rijden. De manage is afhankelijk van sponsoring. Op 18 oktober is er een sponsoravond voor bedrijven en belangstellenden om geld op te halen. Ook is er de kledinginzameling in Zwolle, waarbij via speciale zakken de kleding opgehaald wordt of bij de containers die bij de manage staan ingezameld wordt.

Meer info op opgave voor de sponsoravond: www.thoefijzer.nl


Gerard Meijeringh

Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen gisteren
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13