Afbeelding
Foto: Pixabay

Vrijspraak voor brutale juwelenroof in binnenstad Zwolle

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De tot nu toe enige verdachte van een roofoverval op juwelier Van Klaveren in september 2022 is dinsdag vrijgesproken. Bij de roof in de Zwolse binnenstad werd voor bijna 120.000 euro aan juwelen en goud buitgemaakt.

In amper twee minuten tijd wisten twee mannen op 1 september 2022 ‘s nachts de pui te vernielen en het rolluik omhoog te krikken, vitrines in te slaan, de buit bijeen te graaien en juwelier Van Klaveren weer te verlaten. Met twee gevulde bigbags verlieten de daders de juwelier, renden naar de Nieuwstraat en verlieten met een zwarte Volkswagen Golf op hoge snelheid de binnenstad. Bij de kraak lieten ze echter een voorhamer een krik achter. Daarop zat DNA-materiaal van de 28-jarige Amine Z. uit Almere. Hij werd in juni door een arrestatieteam van zijn bed gelicht.

Z. werd ook verdacht van de roofoverval op een juwelier in Ermelo in oktober 2022. Die overval ging op vrijwel dezelfde wijze als in Zwolle. De rechters zien echter onvoldoende bewijs in het dossier dat de man bij beide roofovervallen aanwezig was. 

Het DNA-materiaal op het gereedschap zegt nog niet dat hij daar ook binnen is geweest. Twee weken voor de kraak straalde zijn telefoon een adres aan in Ermelo. Dat zou volgens het OM bij een voorverkenning zijn geweest. Verder verpandde hij juwelen in Amsterdam, maar de twee juweliers herkenden die sieraden niet. Volgens Z. was het heel goed mogelijk dat zijn DNA op het gereedschap kwam omdat hij veel klust aan scooters in schuren van anderen.

Tegen de man was 3 jaar cel geëist. Zijn advocaat had al om vrijspraak gevraagd.

Gerard Meijeringh