Afbeelding
Foto: stockfoto

Drie jaar cel geëist juwelenroof in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 28-jarige man uit Almere is dinsdag in de rechtbank in Zwolle 3 jaar cel geëist. De man zou een van de daders zijn bij twee snelkraken bij juweliers in Zwolle en Ermelo in 2022. Bij de brutale kraak aan de Melkmarkt zou alleen al voor zo’n 113.000 euro aan juwelen en goud zijn buitgemaakt.

In amper twee minuten tijd wisten twee mannen op 1 september 2022 ‘s nachts de pui te vernielen en het rolluik omhoog te krikken, vitrines in te slaan, de buit bijeen te graaien en juwelier Van Klaveren weer te verlaten. Met twee gevulde bigbags verlaten de heren de juwelier, rennen naar de Nieuwstraat en verlaten met een zwarte Volkswagen Golf op hoge snelheid de binnenstad. Bij de kraak laten ze echter een voorhamer een krik achter. Daarop zit DNA-materiaal van de 28-jarige Amine Z. uit Almere. Hij wordt in juni door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. “Ik kreeg zelfs een pistool op mijn kop”, zei de man hierover dinsdag tegen de rechters.

Z. wordt ook verdacht bij een vrijwel identieke snelkraak in Ermelo. Ook daar wordt met een krik het rolluik gekraakt. De daders verlaten hier het centrum in een Audi. Ze vervoerden de juwelen in bigbags en Z. had thuis precies zo’n bigbag liggen. Hij meent dat zijn DNA mogelijk op het gereedschap is gekomen omdat hij veel aan scooters klust. Hij zou dat onder meer bij zijn vriendengroep in Almere doen en heeft daar mogelijk gereedschap in een schuur aangeraakt. Het viel de recherche op dat hij sinds begin dit jaar sieraden verpandde. Foto’s van die juwelen werden echter niet door de juweliers uit Ermelo en Zwolle herkend. De man gokt veel, vertelde hij de rechters, en is bang dat hij te snel zijn geld opmaakt. Door in sieraden te investeren kon hij dat geld niet vergokken, zo verklaarde hij.

De officier van justitie omschreef beide kraken als zeer professioneel. Zo duurde de kraak ik Zwolle nog geen twee minuten. Daar werd voor 113.000 euro aan goud en sieraden buitgemaakt. De buit in Ermelo bedroeg 91.000 euro. Ook werd gebruikt gemaakt van snelle auto’s en wisten de daders precies waar in de zaak ze moesten zijn. Het was voor haar reden om 3 jaar cel te eisen. Onbekend bij justitie is Z. allerminst. Hij heeft een aardig strafblad en werd begin dit jaar in België nog tot 20 maanden cel veroordeeld voor een ramkraak.

Advocaat Mischa van den Hoonaard vroeg om vrijspraak. De telefoon van zijn cliënt straalde twee weken voor de snelkraak een mast in Ermelo aan. Het Openbaar Ministerie ziet hier een voorverkenning in. Maar negen minuten later straalde die telefoon al een mast in Zeewolde aan, zei de raadsman, en dat is veel te kort voor een voorverkenning. En een DNA-match alleen is onvoldoende voor een veroordeling.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 26 september.

Gerard Meijeringh