Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Studenten willen tijdens het stappen heel graag stemmen bij het Vliegende Paard

Algemeen Insta-Zwolle

ZWOLLE - Natuurlijk hadden ze bij het Vliegende Paard wel wat toeloop verwacht, maar de animo om vanaf middernacht tot 2.00 uur te stemmen bij het mobiele stembureau van het studentencafé overtrof de stoutste verwachtingen. Dat je in Zwolle überhaupt in de nachtelijke uren je stem kon uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen was vrij uniek in Nederland. Alleen in Castricum was dit ook mogelijk.

Burgemeester Peter Snijders bracht om middernacht als eerste zijn stem uit bij het mobiele stembureau. Daarna volgden er vele studenten. Buiten in de Voorstraat stonden veel studenten te wachten en op de route naar het stembureau ontstonden lange rijden. Iets na 1.00 uur hadden al 120 mensen hun stem uitgebracht. “Dit hadden we echt niet voorzien”, aldus bedrijfsleider Neville Nieuwenkamp van het Vliegende Paard.

Het opzetten van een stembureau in de nachtelijke uurtjes was een samenwerking tussen het Vliegende Paard, Bureau Ruis en verschillende jongerenorganisaties van politieke partijen. “Doel is om politiek toegankelijk te maken voor jongeren”, aldus Nieuwenkamp. In de aanloop naar de verkiezingen werd al diverse politieke activiteiten gehouden in het Vliegende Paard. Op 31 oktober en 7 november werd er gedebatteerd en op 14 november was er een gespreksavond. Verschillende kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen verleenden hun medewerking.

Er werd gebruikt gemaakt van een mobiel stembureau, waar twee personen tegelijk hun stem konden uitbrengen. Vanaf 9.00 uur wordt het stembureau gebruikt bij verzorgingstehuizen. Over de hele dag wordt het stembureau bij drie verzorgingstehuizen ingezet. De meeste Zwolse stembureaus gaan om 7.30 uur open. Er kan tot 21.00 uur worden gestemd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen gisteren
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18