Afbeelding
Foto: Bart van Vliet/ProDemos

Mbo-studenten laten hun stem horen tijdens Verkiezingsfestival op Deltion College in Zwolle

Algemeen

ZWOLLE - Honderden mbo-studenten van het Deltion College in Zwolle discussieerden woensdag wat af met (kandidaat-)Kamerleden. In plaats van het normale lesrooster vond er namelijk een Verkiezingsfestival plaats in het kader van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Studenten maakten ook hun eigen campagneposter, deelden hun zorgen en frustraties op een Klaagmuur en beplakten een heuse StickerStemWijzer.

Het Verkiezingsfestival op het Deltion College was de vijfde in een reeks van zeven Verkiezingsfestivals door heel Nederland, die georganiseerd worden door ProDemos en de Nationale Jeugdraad (NJR). De mbo-scholen veranderen voor één dag in een festivalterrein met diverse workshops en activiteiten. Van Den Haag tot aan Groningen leren duizenden studenten op die manier over democratie, de politiek, waar de verkiezing van de Tweede Kamer over gaat én waarom het belangrijk is dat ze hun stem laten horen.

“Veel mbo-studenten mogen voor de eerste keer stemmen”, aldus Fleur Poot, projectleider bij ProDemos. “Dat kan best spannend zijn. Een Verkiezingsfestival op school is een leuke en laagdrempelige manier om hen wegwijs te maken en te enthousiasmeren om te gaan stemmen.”

Hilde Palland (CDA), Mart van Lagen (CDA), Andrea van Veen (BBB), Laurens van Vliet (BBB), Nicole Temmink (SP), Bastiaan Meijer (SP), Cankut Ercan (Volt) Lotte Krediet (PvdD) en Thom van Campen (VVD) waren aanwezig om met de Overijsselse studenten te spreken over stellingen als ‘Reizen met de trein in Nederland moet gratis worden’ en ‘De overheid moet de mogelijkheid hebben om apps zoals TikTok te verbieden’.

Woensdag 22 november kunnen de studenten van 18 jaar en ouder naar de stembus, samen met alle andere kiesgerechtigde Nederlanders. ProDemos en NJR hopen uiteraard op een hoge opkomst onder de studenten.

Gerard Meijeringh