Twee van de drie glijbanen van Glijplezier Bestevaer.
Twee van de drie glijbanen van Glijplezier Bestevaer. Foto: Gerard Meijeringh

Speeltuin in Wipstrik kan weer jaren vooruit door zelfwerkzaamheid van tientallen vrijwilligers

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Wie verzint het om midden november een speeltuin te heropenen? Wijk- en speeltuinvereniging Wipstrikkwartier. De nieuwe attractie Glijplezier Bestevaer in de speeltuin in Wipstrik bij se Bestevaer aan de Trompstraat was immers helemaal klaar en dat was wel een feestje waard. Ondanks de regen verliep de opening prima. En de kinderen namen massaal de proef op de som en reageerden enthousiast.

Waar het afkeuren van een speeltoestel wel niet toe kan leiden. Jarenlang was het houten speelkasteel een van de populairste attracties van de speeltuin in Wipstrik, maar het toestel voldeed niet meer aan de eisen en werd in maart vorig jaar afgekeurd. Wat nu? 

“Herbouwen was geen optie. We hebben het houten kasteel voor 100 euro verkocht”, vertelt Vanessa Velthuis. “Toen zijn we met het bierteam van zeven personen een denktank begonnen. Na enkele biertjes, werden de ideeën steeds beter”, lacht Velthuis, die ook vertegenwoordigd is in het bestuur van Wijk- en speeltuinverenmiging Wipstrikkwartier. 

Twee containers voor opslag was vele mensen al jaren een doorn in het oog en dat gold ook voor de mensen van het bierteam. Iets lelijks leverde via de denktank iets fraais op. Het idee ontstond om de containers te gebruiken om als basis voor verschillende glijbanen. Uiteraard moest er wel een lading zand overheen en moest de boel flink worden opgehoogd. Het plan werd verder uitgewerkt. Dat had nogal wat voeten in de aarde. “We hebben de gemeente ingelicht en vervolgens zijn we gaan tekenen. We hebben verschillende dingen van internet geplukt en de kinderen mochten hun voorkeur bepalen voor nieuwe dingen in de speeltuin. Zij kozen voor hoge glijbanen en een spannend klimrek, die elders in de speeltuin staat en ook in trek is bij de kinderen. 

Het bestuur besloot ook om ook enkel toestellen voor minder valide kinderen te realiseren in de speeltuin. Er kwam een trampoline en een speelstation voor deze doelgroep. Ook nieuw is een éénpersoons draaitoestel.

Terug naar Glijplezier Bestevaer. Een attractie met drie hoge glijbanen, maar hierbij speelt uiteraard de veiligheid een belangrijke rol. “We hebben het keurmerkinstituut erbij gehaald en hadden zelf ook wat expertise in huis.” En toen moest er uiteraard heel wat werk worden verzet. “Mijn man Wilko en ik zijn de aanjagers geweest. Zo’n vijftien diehards hebben er tien dagen of meer veel tijd ingestoken en in totaal zijn er zo’n veertig vrijwilligers mee bezig geweest. Op 10 juli zijn we begonnen en op 4 november is het afgebouwd. Op 2 november is alles gekeurd en op 4 november hebben we nog wat dingen aangepast. Op 5 november kregen we officieel het certificaat van de NWA.” 

Daarmee was de klus nog niet voltooid. Onder begeleiding van Graffiti For You bevestigden kinderen uit de buurt fraaie graffiti op de buitenkant van de attractie Glijplezier Bestevaer. Daarmee kwam eindelijk een einde aan de renovatieperiode van acht jaar. “In deze periode hebben we de hele speeltuin aangepakt.”

En als er een einde komt aan een succesvol hoofdstuk, dan wil je het ook zo snel mogelijk in stijl afsluiten. Daarom vond de officiële opening plaats op een regenachtige zaterdag in november. De regen kwam met bakken uit de lucht, maar niemand leek dat te deren. Iedereen stond droog in de tent. Wethouder Gerdien Rots was onder de indruk wat er allemaal is neergezet. “Dit is een prachtige speeltuin die al tachtig jaar bestaat. Een van de oudste van Nederland met zo’n grote betrokkenheid van buurtbewoners. Het is een voorrecht om hier op te groeien en te spelen. Ik vind dit geweldig. Dit is precies wat we als gemeentebestuur graag willen in Zwolle. Op eigen kracht dingen oppakken en zelf de handen uit de mouwen steken. Samenwerken en elkaar versterken.”

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen gisteren
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13