Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Stemmen tellen volgens vierogenprincipe valt in de smaak

Algemeen

ZWOLLE – Vannacht kwam omstreeks 2.30 uur de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van Zwolle naar buiten, maar daarmee is het tellen zeker nog niet voorbij. Vanmorgen begon het tellen van alle stemmen op kandidaatsniveau in Het Anker in Westenholte. Een proces dat in Zwolle verloopt volgens de Craft Telmethode van Craft Lean Management.

Tijdens het verkiezingsprogramma Nederland Kiest: de uitslagen liet NOS gisteravond even zien hoe het stemmen tellen in Vlieland verliep. Stembiljetten op de grond en lopende mens. Het kwam rommelig over. “Bij ons verloopt het heel rustig”, vertelt Richard Spijkerman (afdelingshoofd Inwonerzaken gemeente Zwolle) in het Anker op de ochtend na de Tweede Kamerverkiezingen. “Bij ons zie je geen stemformulieren op de grond. Er wordt niet gelopen met de formulieren, maar ze worden doorgeschoven.”

In het Anker is bedrijvigheid op donderdag. In de sporthal staan achttien tafels opgesteld. Er wordt per tafel gewerkt met vier koppels van twee en zij werken volgens het ‘vierogenprincipe’. Door deze controles worden fouten in een vroeg stadium ontdekt. “Hierdoor zijn we sneller klaar dan als je het anders doet en later fouten moet herstellen.” Met het speciaal ontwikkelde Telformulier verloopt het tellen van de stemmen per kandidaat via een gecontroleerd proces.

Het tellen van alle stemmen op kandidaatsniveau op een centrale plaats is een behoorlijke klus. Ruim honderd mensen zijn er druk mee. Alles verloopt heel transparant. “Iedereen mag komen kijken. Er is niks geheimzinnigs aan.” Het tellen van de stemmen neemt behoorlijk wat tijd in beslag. In het gunstige geval is het vandaag om 16.00 uur afgerond, maar meer realistisch is een eindtijd van 17.00 uur. Daarna moeten alle gegevens nog digitaal worden ingevoerd. Is dat afgerond dan kan de officiële uitslag naar buiten worden gebracht.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh