Afbeelding

?Menswaardig krediet' als reddingsboei tussen wal en schip

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN ? De economische crisis van de laatste jaren lijkt een tweedeling te veroorzaken. Met aan de ene kant mensen die zich prima redden en aan de andere zijde van een denkbeeldige lijn mannen, vrouwen en gezinnen die in de problemen komen. Een belangrijke groep blijft daarmee echter onderbelicht volgens Evita Keulen, namelijk zij die met een beetje hulp een einde kunnen maken aan relatief kleine, beginnende schulden.

Een aantal Zwollenaren en Kampenaren die tot deze groep behoort heeft het afgelopen jaar een zogenoemd ?menswaardig krediet' gekregen. Dit krediet is een van de pijlers binnen de community ?Niemand krijgt de schuld'. Voorlichting aan scholieren ? lees preventie ? is een andere, belangrijke zuil. Keulen maakt deel uit van ?Niemand krijgt de schuld'. Ze is daarvoor gevraagd vanwege haar nieuwe functie bij de gemeente Kampen waar ze werkt voor de eenheid ?Maatschappelijke Ontwikkeling'.

Het mooie is volgens Keulen dat binnen de community verschillende partijen participeren ? waaronder banken, ondernemers, maar ook maatschappelijke instellingen zoals Humanitas en de Kern ? die elk een eigen visie hebben. ?Zodoende kan je van elkaar leren.?

In praktische zin betekent de pilot, die nu ten einde is maar ?hopelijk in september een vervolg krijgt', dat mensen een krediet krijgen van maximaal vijfduizend euro. Keulen: ?Gekeken wordt naar de persoonlijke omstandigheden. ?Hoe is iemand in de problemen geraakt?' Maar ook: ?Wat is zijn of haar perspectief?' Er wordt alleen een lening verstrekt als alles er op wijst dat diegene om wie het gaat het kan terugbetalen. Een belangrijk aspect is dan ook dat de deelnemers, geholpen door het netwerk, de touwtjes in handen nemen. Ze moeten in staat zijn zelf de regie te voeren over hun financiële huishouding. Om die reden zijn we begonnen met een kleine, selecte groep en niet met een constructie waarbij mensen zichzelf kunnen opgeven. Het is niettemin wel een optie dat er een vervolg komt voor een grotere groep mensen.?

Als voorbeeld van een geslaagd duwtje in de rug noemt Keulen de casus van een vrouw met een schuld die haar bleef achtervolgen. Haar werkgever wilde haar een contract voor onbepaalde tijd bieden, maar dan mocht ze geen schulden hebben bij een deurwaarder. ?Normaal gesproken had ze deze contractverlenging niet gekregen. Nu wel. Daardoor kan ze deze relatief kleine schuld afbetalen. Maar dat is slechts een aspect. Een andere kant aan dit verhaal is de vraag: ?Wat was er gebeurd als ze de baan niet had gekregen?' Dan was haar schuld vrijwel zeker groter geworden en had ze tevens aanspraak moeten maken op een uitkering wat de maatschappij geld had gekost.?

Binnen ?Niemand krijgt de schuld' wil men dat maatschappelijke aspect ook voor het voetlicht brengen. Daarnaast worden deelnemers gevolgd om te kijken of het probleem blijvend is opgelost. Overigens, zo haast Keulen zich te zeggen, is het niet zo dat een budget zonder meer volledig wordt uitgekeerd. ?Soms kan iemand zelf een bedrag inbrengen met een stukje cofinanciering uit de familie- of vriendenkring. Al gaat het maar om honderd euro, dan is dat weer mooi meegenomen. Het maakt daarnaast deel uit van het experiment om te kijken of er ook geld uit het eigen netwerk komt.?

Een aantal mensen raakt buiten hun schuld om, door domme pech, in de problemen. In andere gevallen kan een gebrek aan financieel inzicht tot ellende leiden. Hier geldt het aloude spreekwoord ?voorkomen is beter dan genezen'. ?Niemand krijgt de schuld' springt daar onder meer op in door volgend jaar mee te doen aan de landelijke Week van het Geld.

?We weten nog niet precies hoe we die week gaan vormgeven. Maar wel dat we de scholen in Zwolle en Kampen ontlasten door de hele week te verzorgen met gastcolleges en lesstof. Daarin voorzien we in een behoefte, want wat we vaak horen is dat scholen worden bedolven onder de lespakketten en dan soms maar besluiten om er niets mee te doen.? Dat laatste is jammer volgens Keulen. ?Vandaag de dag staan kinderen via media en reclame bloot aan tal van verleidingen. Een stuk educatie over ?hoe om te gaan met geld' biedt op een gezonde manier tegenwicht.?

 

Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen 3 mei, 11:09
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42
Afbeelding
Brandweer doneert duikapparatuur aan Stichting Waterlicht Algemeen 2 mei, 14:36
Afbeelding
Makershuis VAKTOR biedt Mastertraject aan voor creatieve makers in de regio Zwolle Algemeen 2 mei, 12:52