Afbeelding
Jeroen Keep

Talentontwikkeling bij muzikaal rapproject Fakkelteit

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Else Adriaans) DIEZERPOORT - Maandagavond, poppodium Hedon, rond een uur of zeven... Verspreid door het hele gebouw zitten groepjes jongeren. Ze schrijven teksten, rappen of maken beats. Vanavond met de opdracht om ?een battle rap te doen'.

Een jongen met een blauw petje weet er wel raad mee: ?Je moet de little devil uit jezelf halen?, roept hij naar de rest. De opdracht komt van Philip van Vorstenbosch (28), jongerenwerker bij Travers Welzijn. Samen met de Zwolse rapper Rico heeft hij de Fakkelteit onder zijn hoede: een muzikaal project voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar die graag meer willen leren over rappen. Al ruim twee jaar kunnen de jongeren twee keer per week - op maandagavond en op woensdagavond - hiervoor terecht in Hedon.

De groep jongeren is ontzettend divers. Zo zitten er jongeren van het vmbo, de havo, het mbo en de universiteit bij, maar ook daklozen en jongeren die zijn gestopt met school. ?Die variatie, dat is mooi om te zien?, vertelt Philip enthousiast. ?Dan komen er bijvoorbeeld jongens met een heftig verleden die binnen een half jaar leren hoe ze op het podium een krachtige presentatie kunnen geven.?

Zelf is Philip ook druk met muziek bezig. Hij rapt onder de naam Pivo en is MC bij Seven League Beats. ?Omdat Rico en ik allebei ook rappen, brengen we extra veel energie in de tent. Op die manier stimuleert iedereen elkaar in de groep.?

Er komen ongeveer twintig tot dertig jongeren per avond. De opkomst is goed, het aantal neemt toe en iedereen is welkom. Philip: ?Kom gewoon kijken, blijf twee minuten of de hele avond, kom iedere keer of eens per halfjaar? Het is geen vaste groep waarbij je opeens niet meer welkom bent. Als je interesse hebt en iets wil leren over rap, dan kan dat allemaal.?

Volgens Philip hoef je niks te kunnen of te doen. ?Maar we stimuleren de jongeren wel om iets te doen. Schrijven werkt therapeutisch. Ze mogen hier wel hangen, alleen belemmert te lang niets doen de creativiteit. Dus we zijn wel alert op actie.?

Het aantal meisjes is op een hand te tellen. Op twee vingers zelfs. Rosaly (15) is één van de aanwezige meisjes. Ze gaat naar De Groene Welle en komt nu ongeveer een half jaar naar de Fakkelteit, bijna iedere week, het liefst allebei de dagen. ?Via een project van school met Hedon heb ik de Fakkelteit leren kennen en het leek me leuk om ermee verder te gaan?, vertelt ze enthousiast. ?Hier zijn allemaal mensen met dezelfde interesses.? Rosaly vindt het vooral leuk om zelf te schrijven en rappen: ?Je kunt jezelf kwijt in de teksten, over wat je vindt en hoe je je voelt. Natuurlijk is het leuk om mee te zingen met liedjes, maar met je eigen rap meezingen is nog veel leuker. En je hoeft de tekst niet te leren, want die heb je zelf gemaakt...?

De groep jongeren heeft inmiddels op verschillende evenementen gestaan - zoals Zwolle Unlimited en het Stadsfestival ? en heeft een eigen track met videoclip opgenomen, Het Nieuwe Hedon genaamd. ?De groei die de groep doormaakt, is enorm. Dat gaat over de kop. Rico en ik zijn verder dan we ooit gehoopt en verwacht hadden?, vertelt Philip trots. ?En die groei heeft zeker ook te maken met de opkomst en met het feit dat iedereen die hier is, hier ook wil zijn.?

Er zitten ook enkele jongens bij de groep die inmiddels los van de Fakkelteit worden geboekt. Een van die jongens is Bram (17). Bram komt al ruim twee jaar naar de Fakkelteit en heeft samen met een andere jongen van de groep hiphopformatie Zwolstalig gevormd. ?Hier wordt je flow geslepen. Je leert techniek en ontwikkelt je eigen stijl?, legt hij uit. ?Je leert shows geven en MC zijn.?

Philip: ?We zijn bezig met talentontwikkeling: wat kan iemand goed en hoe ontwikkelen we dat? Dat kan rappen zijn, maar ook raps of gedichten schrijven, of beats maken.? Bram vult aan: ?Je kunt hier alles leren wat je leuk vindt. En iedereen heeft begrip voor elkaar, iedereen geeft tips en helpt elkaar. Niemand wordt uitgelachen.?

 

Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 14 uur geleden
De beide clubmannen Fred van Dam (links) en Hans de Groot (beiden staand) hopen op veel nieuwe aanmeldingen.
Veelzijdige Toerclub Swolland is hard toe aan nieuw fietsbloed Sport 16 uur geleden