Afbeelding
Photographer: Erik-Jan Berends

Bewoners houden handtekeningenactie voor veilige straat

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD - Een aantal bewoners van de Deventerstraatweg heeft donderdagmiddag een lijst met handtekeningen overhandigd aan wethouder Filip van As. ?Ons doel is een veilige straat?, vertelt Casper Uneken.

Hij was samen met Adele Spikker en Veronique Geurts met dochtertje Efiene naar het stadhuis gekomen om de lijst met daarop de handtekeningen van alle 32 adressen in de straat over te dragen. ?Er wordt veel te snel gereden op ons gedeelte van de straat?, vinden Uneken en zijn buurtgenoten. ?We zijn nu zo'n anderhalf jaar bezig om actie te ondernemen, maar het probleem speelt al veel langer.? De parallelweg tussen de Groenestraat en de Verenigingstraat is volgens de bewoners in feite een ventweg, alleen voor bestemmingsverkeer. ?Het is het langste stuk?, legt Uneken uit. ?Daarom nodigt het erg uit om snel te rijden. Maar auto's kunnen ook gewoon over de Deventerstraatweg en tweewielers over het fietspad. Die hoeven hier niet te zijn.?

Kinderen

De onveilige situatie is er vooral voor kinderen, momenteel zo'n 25 in de leeftijd van nul tot twaalf jaar op dit gedeelte van de Deventerstraatweg. Uneken: ?Onze woningen hebben geen achterom, dus de meeste kinderen spelen gewoon op straat. Dat levert nu een onveilige situatie op.? Voor de buurt reden om actie te voeren de buurt kindvriendelijker te krijgen. Ze ging in contact met de gemeente en besprak de plaatsing van een paal of drempels. De paal - ?een gemakkelijke en goedkope oplossing' - geniet de voorkeur van de bewoners, waardoor het weggedeelte in feite eenrichtingverkeer wordt. Ondanks dat de ROVA, brandweer en ambulance het een acceptabele maatregel vonden, wees de werkgroep verkeersbesluiten van de gemeente het plan in december af.

?We waren bang dat het een verkeerschaos zou worden en vroegen ons af hoe automobilisten er moesten keren. Ook waren de argumenten niet duidelijk genoeg en vroegen we ons af of er voldoende draagvlak was. Dat verklaart onze terughoudendheid?, vertelt Joke Vulkers, projectleider bij de gemeente Zwolle, donderdag. Die middag heeft ze toevallig net een overleg waarin de verkeerszaken worden besproken.

Voorkeur

Uit de handtekeningenactie blijkt nu dat alle bewoners voor plaatsing van een paal zijn. Over de mogelijke complicatie dat verkeerd gereden auto's niet kunnen keren, hebben ze ook al nagedacht. ?We kunnen vier parkeerplaatsen opofferen om een draaicirkel te maken?, vertelt Adele Spikker. ?Gek genoeg hebben we bij ons een overschot aan parkeerplaatsen.? Zij herinnert zich dat er een hele tijd geen gezinnen in de buurt woonden en er ook veel zijn weggetrokken. ?Het is nu een jonge buurt en dat willen we ook graag zo houden. Met deze gemêleerde buurt hebben we meer buurtparticipatie. Zo beheren we samen ook al het groen voor onze deuren.?

Proef

Een voorlopige oplossing komt er snel. ?Er komt een proefafsluiting op de Deventerstraatweg?, meldt een woordvoerder van de gemeente na de vergadering van de verkeerscommissie. ?De proef zal uitwijzen hoe de afsluiting in de praktijk zal gaan functioneren. Voordat er een proefafsluiting komt, moet er nog wel het een en ander worden uitgewerkt, er is dus nog geen startdatum van de proef. We moeten eerst uitzoeken hoe we de afsluiting in de tijdelijke situatie gaan vormgeven. Veiligheid, en dan vooral die van de fietsers, heeft daarbij onze aandacht. Verder moeten we nog vragen beantwoorden als: hoe gaat het keren?, hoe gaan we evalueren?, hoe lang duurt de proef? en wanneer gaan we beginnen??