Afbeelding

Eigenaar Oude Vismarkt 9 ontvangt Erfgoedprijs

Algemeen

BINNENSTAD - De eigenaar van de Oude Vismarkt 9 krijgt omstreeks Open Monumentendag (12 september) de Erfgoedprijs Zwolle-Kampen uitgereikt. Wethouder Jan Brink overhandigt de prijs omdat de eigenaar het pand  in de oude, historische kleuren heeft teruggebracht.

Veel historische kleuren van de Zwolse binnenstad zijn verdwenen. De laatste honderd jaar werden veel gevels en kozijnen wit geschilderd en verdwenen materiaalkleuren die bedoeld waren om de architectuur te ondersteunen. Sinds de 1994 stimuleert de gemeente Zwolle onderzoek naar  en het terugbrengen van historische kleuren. Het pand aan Oude Vismarkt 9 is volgens de gemeente een prachtig voorbeeld van een geslaagde kleurmetamorfose.

Aan de hand van het kleurhistorisch onderzoek kon de eerste afwerking van Oude Vismarkt 9 worden achterhaald en is, met uitzondering van het onderste gedeelte van de gevel, de oorspronkelijke kleurstelling teruggebracht. De gevel is geheel volgens de Jugendstil-architectuur opgetrokken in geglazuurde witte verblendsteen die is verlevendigd met horizontale gevelbanden in een blauwe verblendsteen, een ontwerp van de Zwolse architect M. Meijerink. Door het terugbrengen van de oorspronkelijke blauwgrijze kleurstelling is de architectuur van het gebouw weer in ere hersteld. ?Het gebouw, dat een witte kleur met bruin vakwerk had, is omgevormd tot een blikvanger. Het monument heeft daarmee een positieve uitstraling op de opnieuw ingerichte Oude Vismarkt?, aldus de gemeente.

De erfgoedprijs Zwolle-Kampen wordt sinds 2008 elk jaar afwisselend in Kampen en Zwolle uitgereikt. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van duizend euro verbonden.