Afbeelding

Jubilerende Blauwvingerdagen geven goede doelen en kinderen de ruimte

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD ? De Blauwvingerdagen van Citycentrum Zwolle worden dit jaar voor de veertigste keer gehouden. Reden voor de winkeliersvereniging om deze editie extra cachet te geven met een Goede Doelenplein en Jongerenplein.

?We zijn jarig maar willen geen cadeau?, vertelt Citycentrum-voorzitter Peter Pels. ?Het bestuur heeft besloten dat we daarentegen de stad iets willen geven.? Waar de standhouders allemaal een Zwols presentje krijgen, krijgen goede doelen de kans zich te presenteren op de Nieuwe Markt, tijdens de Blauwvingerdagen omgedoopt tot Goede Doelenplein. ?Er zijn tien organisaties die zich gedurende de vier woensdagen presenteren onder het motto ?Goede doelen kun je voelen'. Wie zich volgens de jury het beste heeft gepresenteerd maakt kan op een prijs van tweeduizend euro.? De winnaar wordt tijdens de laatste Blauwvingerdag op 29 juli bekendgemaakt op de Nieuwe Markt. Iedereen is daarbij welkom, benadrukt Pels. ?Er is muziek en voor de standhouders staat er een drankje en hapje klaar.? Blij is de voorzitter met de gastvrije ontvangst door de ondernemers op de Nieuwe Markt. De fietsenproblematiek in het centrum noopte de organisatie uit te wijken vanaf het Grote Kerkplein. Hoewel voorheen nooit opgenomen in de Blauwvingerdagroute, waren de Nieuwe Markt-ondernemers bereid Citycentrum te helpen. RTV Zoo verzorgt live-uitzendingen vanaf het plein. Evenals vorig jaar kunnen kinderen zich uitleven op het Gasthuisplein. ?De Blauwvingerdagen moeten voor elk wat wils bieden?, volgens Pels. ?Voor de kinderen zijn er niet alleen het geijkte springkussen en schminken, maar ook activiteiten in samenwerking met Sportservice Zwolle.?

Tilly Smink en Helen Klaren van Citycentrum Zwolle plannen en regelen alles rond de jaarlijkse braderie en onderhouden de contacten. In de vijftien jaar dat Smink erbij is betrokken ziet ze dat de organisatie is geprofessionaliseerd. ?In het begin waren de Blauwvingerdagen meer op vertier gericht, onder meer met een goochelconcours?, herinnert ze zich. ?De huidige tijd stelt echter veel meer eisen en zodoende hebben we in het verleden met Erika Horstman de zaken professioneler opgezet.? Dat betekende beter en vaker overleg met de gemeente, het vooraf voorkomen van mogelijke problemen en vaker overleg met de vrijwilligers. Vrijwilligers? ?Ja, zonder onze acht vrijwilligers geen Blauwvingerdagen!?, benadrukt Smink. ?Ze gaan om zes uur 's morgens de stad in. Daar kijken ze of de kramen goed staan, ze onderhouden contact met de winkeliers en marktkooplieden en controleren of er geen nepartikelen worden verkocht.?

En zo ontwikkelen de Blauwvingerdagen zich goed, volgens Smink. ?Steeds meer winkeliers doen mee en de contacten met de horeca lopen heel goed. Zo is Paul Reijntjes van Stapp's Inn de animator voor meer muziek; hij probeert ook zijn collega's mee te krijgen.? Het geluid uit ?de stad' dat de Blauwvingerdagen ieder jaar hetzelfde zijn, kent Smink. ?Daar hebben de mensen gelijk in. Desondanks trekt de markt ieder jaar heel veel publiek. Dat komt vooral voor de koopjes op de kramen. Als het dan toch zo'n succes is, moet je je afvragen of je er veel aan moet sleutelen. Het event is nou eenmaal echt een braderie.?
De organisatie van ?de grootste braderie van Noordoost Nederland' heeft ieder jaar nog steeds meer aanvragen dan plekken. Smink: ?Er staan 400 tot 450 kramen in de stad. Sommige standhouders staan al meer dan 25 jaar op dezelfde plek. Een van onze vaste bezoekers is Vitalis uit Emmen met antiek en brocante op de Melkmarkt.?

De Blauwvingerdagen worden dit jaar gehouden op 8, 15, 22 en 29 juli.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30