Afbeelding

Gemeente Zwolle wil fietsen aantrekkelijker maken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE ? De gemeente Zwolle wil de positie van de fiets in het verkeersbeleid versterken en heeft om dit te bereiken een Agenda fiets opgesteld. In ?Zwolle fietst' is een beeld geschetst wat de positie van de fiets in de mobiliteitsvisie is en hoe fietsen nu en in de toekomst aantrekkelijker gemaakt kan worden.

De agenda is beschreven tot 2020. De komende jaren werkt de gemeente aan het promoten van fietsgebruik voor recreatieve doeleinden, maar vooral voor het woon- en werkverkeer. Voor de komende twee jaar zijn al acties benoemd die de gemeente, samen met de provincie Overijssel, bedrijven, inwoners en medeoverheden gaat uitvoeren of onderzoeken. Zo is het gebruik van elektrische fietsen enorm toegenomen. Het gevolg hiervan is dat de afstand die mensen afleggen langer is geworden en ook de leeftijd van fietsers neemt toe. Binnen het programma Beter Benutten wil de gemeente onderzoeken of het voor bedrijven interessant is om de elektrische fiets onder haar medewerkers meer te promoten.

Verkeersveiligheid

Er is in de agenda fiets ook aandacht voor infrastructuur en veiligheid. Op een aantal locaties wordt het komend jaar de veiligheid voor de overstekende fietser verbeterd, onder meer bij de Burgemeester Van Rooijensingel/Zeven Alleetjes en de aansluiting van het fietspad bij parkeerterrein winkelcentrum Stadshagen. Daarnaast werkt de gemeente met de provincie Overijssel en de politie IJsselland samen aan een toegankelijke registratie van fietsongevallen om op die manier onveilige locaties te kunnen aanpakken.

Innovatie

Ook in de fietswereld zijn volop innovaties: denk aan de opmars van de elektronische fiets,  nieuwe oplossingen voor fietsenstallingen en apps. De gemeente, bedrijven en onderwijsinstellingen verkennen de mogelijkheden voor het opzetten van een fietsinnovatiecentrum.

Fietscongres

Ook landelijk en internationaal wordt de positie van de fiets de komende jaren versterkt. Zwolle heeft als fietsstad 2014 vorig jaar het initiatief genomen voor een ambitieuze landelijke fietsagenda ?Tour de Force'. Deze wordt tijdens het nationale fietscongres komende donderdag ondertekend door de gemeenten, provincies, waterschappen en het ministerie van verkeer en waterstaat.

 

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59