Pedro Sluiter

Gereedmaken station Zwolle levert hinder op

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Station Zwolle wordt gereed gemaakt voor de opening van de nieuwe reizigerstunnel op 27 juni en zes vernieuwde perrons eind dit jaar. Reizigers krijgen in 2015 daarom verspreid over verschillende periodes te maken met matige tot grote hinder.

Eenmaal, op zondag 26 juli, is er op station Zwolle vrijwel geen treinverkeer mogelijk. Er worden bussen ingezet. De hinder wordt over het algemeen gekenmerkt door het uitvallen van Sprinters en inzet van bussen voor tussenstations. Zo rijden de Intercity's van Zwolle naar Meppel, Amersfoort, Lelystad en Deventer doorgaans wel. Voor de treinen naar Deventer (Olst) geldt wel dat ze vaker in een andere dienstregeling rijden. Dit kan extra reistijd veroorzaken voor overstappers.

Ook is de hinder zo veel mogelijk verdeeld over de verschillende richtingen en geconcentreerd in vakanties en weekeinden. Overleg tussen ProRail, NS, Arriva en de aannemers heeft geresulteerd in het uitsmeren van de hinder over diverse, kortere periodes. Door het werk op deze manier in te delen, wordt de impact per moment zo klein mogelijk gehouden. Het enige alternatief was station Zwolle drie weken achtereen geheel buiten dienst te stellen.

Op zondag 26 juli wordt de tijdelijke traverse verwijderd die nodig was tijdens de bouw van de nieuwe reizigerstunnel. Dat is alleen mogelijk door het treinverkeer op veel sporen tegelijk stil te leggen. De traverse overbrugt vier perrons en negen sporen. Daarnaast wordt er op de perrons 1 tot en met 9 gewerkt aan het aansluiten van de roltrappen en het vernieuwen van de perronkappen. Op deze en alle andere perrons (12/13 en 15/16) wordt bovendien gewerkt aan het plaatsen van nieuwe bankjes en wachtruimtes. Op die momenten is er naar die perrons ook geen treinverkeer mogelijk.

 

Wanneer alle werkzaamheden zijn afgerond, is de oude, vijf meter brede reizigerstunnel vervangen door een nieuwe, zeventien meter brede reizigerstunnel. Perrons zijn voorzien van nieuw perronmeubilair en ook de perronkappen zijn nieuw en hebben lichtdoorlatende delen.

 

Reizigers wordt geadviseerd voor meer informatie over de exacte gevolgen voor hun reis te kijken op de website van de vervoerders zoals op www.vechtdallijnen.nl, www.ns.nl, www.ns.nl/treinverkeerzwolle.

 

 

Bram van Polen op de schouders van de trouwe supporters.
Nog een keer alles en allemaal voor Bram van Polen Sport 18 uur geleden
Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18