Koninklijk paar bezoekt Zwolle: 'Lang leve de club'
Koninklijk paar bezoekt Zwolle: 'Lang leve de club' brugmedia.nl

Koninklijk paar bezoekt Zwolle: 'Lang leve de club'

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZWOLLE - Onder de noemer Lang leve de club  hebben het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, het Oranje Fonds, NOC*NSF, gemeente Zwolle en provincie Overijssel voor zaterdag 25 april een landelijk evenement georganiseerd om vrijwilligers te bedanken. Zij vormen het middelpunt van een voor iedereen gratis toegankelijk evenement in Park de Wezenlanden en in de Zwolse binnenstad.

Meer dan honderd organisaties en héél veel vrijwilligers zetten zich in om er een onvergetelijke dag van te maken. Meer dan zestig organisaties bieden speciale activiteiten aan voor vrijwilligers en ook voor alle andere bezoekers, variërend van een rolstoelenrace, een vaartocht met de reddingsbrigade tot sportclinics en ?demonstraties en verwenarrangementen voor vrijwilligers.  Daarnaast is er muziek, van onder meer het jeugdorkest De Vuurvogel en het Orkest van de Luchtmacht tot Izaline Calister en VanVelzen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken het festivalterrein. In hun aanwezigheid krijgen de vrijwilligers een stuk van de dertig meter lange taart aangeboden die speciaal voor hen wordt gebakken. De taart is samengesteld door meesterpatissier en jurylid van Heel Holland Bakt, Robèrt van Beckhoven en wordt gemaakt door Van Orsouw uit Zwolle.

Binnenstad

Ook in de binnenstad werken tal van ondernemers, instellingen, studenten en vrijwilligers mee om de bezoekers op 25 april vorstelijk te onthalen en te vermaken. Op de pleinen, in het Celekwartier, bij de Stadkamer en Waanders In de Broeren zijn er optredens met muziek en dans. Het Grote Kerkplein biedt drie dagen lang plaats aan het Food Truck festival en op de Nieuwe Markt is er Kunst op Zondag, Maar Dan op Zaterdag. Bij mooi weer speelt de buitenpianist, er zijn kinderactiviteiten, bezoekers kunnen zich op de foto laten zetten in de Grote Kerk of in 19e eeuwse kleding in Stadkamer (bibliotheek) en zich laten rondleiden op een van de plekken langs de koninklijke wandelroute.

Wandelroute

Speciaal voor 200 jaar Koninkrijk is de Koninklijke wandelroute Zwolle ontwikkeld. Tijdens een interactieve wandeling ontdekken bezoekers aan de hand van een mobiele applicatie op hun smartphone of tablet historische verhalen en unieke beelden van het Koninklijk Huis op bezoek in Zwolle. De app is ontwikkeld door IQ media met behulp van beelden van onder meer  het Historisch Centrum Overijssel. De locaties van de Koninklijke wandelroute openen op 25 april hun deuren, geven rondleidingen en organiseren speciale activiteiten. De Koninklijke wandelroute wordt op 22 april officieel geopend en is dan verkrijgbaar in de app store.

Borreluur

De winkeliers en horecaondernemers in de binnenstad zijn uitgenodigd om mee te doen met de viering van 200 jaar koninkrijk. Musea en veel andere zaken zijn tot 19.00 uur open. Een aantal restaurants in Zwolle serveert een ?koninklijk menu', geïnspireerd door het initiatief  Vorstelijk Tafelen in Nederland. Cafés en bars zorgen tussen 17.00 en 19.00 uur voor een koninklijk borreluur met bijzondere drankjes of een vorstelijk aangeklede borrel.

Symposium

Ook het Zwolse onderwijs draagt bij aan de gastvrije ontvangst van alle bezoekers.

Landstede heeft gastheren en ?dames beschikbaar gesteld om bezoekers welkom te heten bij het station en op diverse plekken in de stad. Zij informeren bezoekers over het programma en wijzen hen de weg.  De looproutes tussen station, festivalterrein en binnenstad worden feestelijk aangekleed door leerlingen van Cibap. Studenten van Deltion verzorgen in samenwerking met Jonnie Boer de lunch voor de genodigden in het provinciehuis. Daar vindt het symposium De Toekomst van de Club plaats. Studenten van ArtEZ conservatorium verzorgen muzikale optredens bij Waanders In de Broeren en op het Gasthuisplein.

Bereikbaarheid

Bezoekers worden opgeroepen zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Ze worden op station Zwolle verwelkomd door stadsomroeper Peter Vader. Op de route tussen station, festivalterrein en binnenstad rijden fietstaxi´s en van het festival naar de binnenstad zijn er speciale roeitaxi´s. Bewoners van Zwolle of directe omgeving kunnen het best op de fiets komen. Naast de bewaakte stallingen in de binnenstad (Meerminneplein, Pletterstraat en Rodetorenplein) is er op 25 april een extra fietsenstalling in de Schuurmanstraat, vlakbij het festivalterrein.  Wie zijn fiets daar of in een van de andere bewaakte stallingen in de stad zet kan een Cortina fiets winnen.

Watersporten

Op 23, 24 en 25 april vindt in de stadsgracht bij de Potgietersingel de eerste editie van de Optimist on Tour 2015 plaats. Tijdens dit landelijk rondreizende watersportevenement kunnen kinderen kosteloos kennis maken met zeilen en andere watersporten. Naast zeilen zijn er andere activiteiten zoals suppen, roeien in een kano, in een 'aquabubble' over het water lopen en een educatief programma in de vorm van een waterlaboratorium. Kijk voor meer informatie op www.optimistontour.nl.

 

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30