Hendrik Jan van der Vegt viert zijn 100e verjaardag
Hendrik Jan van der Vegt viert zijn 100e verjaardag brugmedia.nl

Hendrik Jan van der Vegt viert zijn 100e verjaardag

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE ? Hendrik Jan van der Vegt heeft maandag zijn honderdste verjaardag gevierd. Burgemeester Henk Jan Meijer heeft hem persoonlijk gefeliciteerd. Van der Vegt is geboren op 23 februari 1915 in de buurtschap Emmen bij Dalfsen. Zijn geboortehuis uit 1850 staat er nog steeds en heeft inmiddels veel opknapbeurten gehad.

De jarige was de jongste in een gezin van vier. Hij heeft twee broers en één zus, die de respectabele leeftijd van 98 jaar heeft bereikt. In militaire dienst was Van der Vegt als huzaar trots op zijn paard. Daarvan heeft hij nog veel foto's. Hij heeft gewerkt als boerenknecht en na de oorlog tot zijn pensioen als rangeerder bij de NS. In de oorlog, op 3 december 1942, is hij in de Grote Kerk in Zwolle getrouwd met Johanna Brouwer. Uit dit huwelijk kwamen drie kinderen: twee zonen en één dochter. Hun eerste woning was aan de Hogenkampsweg in Zwolle.

Het echtpaar heeft aan de Hogenkampsweg een ?mol hondje' gehad. Het beestje was zéér actief en kundig in het vangen van mollen. Dat werd hem geleerd tijdens het werken op het land. Had hij een mol gevangen dan bracht hij ?m naar de baas en kreeg daarvoor dan een koekkie. In die tijd bracht een mollenvelletje nog geld op. Dit had iemand gezien en wilde het hondje voor een groot bedrag kopen maar kreeg het bedrag niet bij elkaar, al was het geld wel welkom. Helaas is het hondje per ongeluk plat gereden door een Canadese legervrachtwagen.

Het echtpaar is gaan wonen aan de Westenholterweg in Westenholte toen nog gemeente Zwollerkerspel. Mevrouw is in 1994 overleden, hun dochter in 2002. Van der Vegt heeft zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Hij mocht graag tuinieren, bloemen: fuchsia's en onderhield een volkstuintje. Ook mocht hij graag toeren met de auto. Op latere leeftijd heeft hij zijn rijbewijs gehaald en mocht hij tot ongeveer zijn negentigste jaar ervan genieten. Hij is er zelf mee gestopt.

Van der Vegt heeft tot zijn 97e leeftijd op zichzelf gewoond en woont inmiddels drie jaar in verzorgingshuis De Venus in redelijke geest en gezondheid. Hij geniet daar van het lekkere eten en heeft een schitterende uitzicht over de IJssel. Hij heeft bewust voor De Venus met dit uitzicht gekozen en zal waarschijnlijk bij leven en welzijn vanwege regeringsbeleid nog verhuizen.

 

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 18 uur geleden