Joop van Ommen roept op om ?de koppen bij elkaar te steken'
Joop van Ommen roept op om ?de koppen bij elkaar te steken' brugmedia.nl

Joop van Ommen roept op om ?de koppen bij elkaar te steken'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) KAMPERPOORT ? De WRZV-hallen zaten weer bomvol tijdens het 25ste kerstdiner voor dak- en thuislozen en minima op 23 december. Voor initiatiefnemer Joop van Ommen hét moment na te denken over de toekomst.

?Ik houd de droom dat er ooit niemand meer komt opdagen?, begint hij. ?Wat er nu gebeurt is natuurlijk fantastisch met de steun van veel trouwe sponsors, al die vrijwilligers en met name de Koningskerk.? Toch wringt het bij hem en vindt hij het tijd dat de koppen bij elkaar worden gestoken. ?Alles is nu gericht op Kerst. Maar vergeet niet dat deze mensen het hele jaar door problemen hebben. Er is veel meer verscholen armoede dan velen door hebben. Bovendien heb ik mensen uit tehuizen gezien die vier kerstpakketten hebben gekregen.?

Wens
Waar Van Ommen naartoe wil, is dat er het hele jaar hulp is voor deze mensen. ?Er zaten bij het kerstdiner, dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Vrienden van de Herberg, weer vijfhonderd. ?Umme bange van te wörren'. Ik ben enorm trots dat er zoveel vrijgevige mensen zijn, maar vind dat we daarmee beter moeten omgaan. Mijn wens is te zorgen voor een goede spreiding gedurende het jaar en dat de giften niet alleen worden verzilverd in kerstpakketten tijdens de Kerst, maar bijvoorbeeld ook in tegoedbonnen. Deze voedselbonnen kunnen dan verdeeld worden door het jaar heen. De doelgroep kan deze dan inleveren bij de supermarkt voor boodschappen.?

Schaamte
Inmiddels is zijn goede vriend Tinus Wolters (79) aangeschoven. Die heeft na het diner nog zo'n honderd kerstpakketten rondgebracht. ?Hij weet precies waar de mensen zitten. Ik ben al veertig jaar met Tinus bevriend. Als er wat is, bel ik hem. Hij helpt altijd?, aldus Van Ommen. ?Veel mensen zijn de schaamte voorbij, maar het is er nog steeds veel. Of mensen nu uit Roemenië of Australië komen, de mensen zijn voor ons allemaal hetzelfde.?

Rol
?Een dame van de sociale dienst bij de gemeente' kent alle ellende, volgens Van Ommen. Zij zou volgens hem een rol kunnen spelen in de goede zorg voor de mensen die hulp het hardst nodig hebben. ?Wie de handschoen oppakt, maakt ons niet uit. Als ze maar niet met allerlei blauwdrukken komen, maar de handen uit de mouwen steken. Het kerstdiner organiseren we jaarlijks ook zonder allemaal agenda's en toch komt het steeds goed.? Ondertussen bezorgt Wolters nog dagelijks eten bij mensen. Naast zijn zorg voor de Zwollenaren, is hij ook erg actief voor Roemenië. Die mensen zijn hem net zo dierbaar. ?Die houding heb ik van mijn vader overgenomen?, vertelt hij. ?Hij deelde van alles met anderen. Toentertijd was het nog veel armoediger: Zo ruilde hij bijvoorbeeld textiel voor kippen.?

Trots
?De mensen die nu betalen, kunnen ook bepalen?, vervolgt Van Ommen. ?Met hun vrijgevigheid kunnen we met recht trots zijn op Zwolle. Zo hebben we al veel gewonnen. Zaak is dat als er ergens iets aan de hand is, we meteen kunnen aankloppen. Zonder eerst een stapel papieren te moeten invullen.?

Afbeelding
Nieuw 'museum' in Zwolle roept creatieven op om eerste street art collectie te vullen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Beleef het ware verhaal van Anne Frank op 20 mei in Schouwburg Odeon Algemeen gisteren
Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42
Afbeelding
Brandweer doneert duikapparatuur aan Stichting Waterlicht Algemeen 2 mei, 14:36
Afbeelding
Makershuis VAKTOR biedt Mastertraject aan voor creatieve makers in de regio Zwolle Algemeen 2 mei, 12:52