Het Langhuis gaat met nieuw bestuur op eigen benen staan
Het Langhuis gaat met nieuw bestuur op eigen benen staan brugmedia.nl

Het Langhuis gaat met nieuw bestuur op eigen benen staan

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD ? ?Wij willen laten zien dat het zelfstandig kan.? Voorzitter Paul van der Ham van Stichting Galerie het Langhuis ziet met zijn nieuwe bestuur genoeg mogelijkheden om de galerie in de Goudsteeg voort te zetten nu de subsidie stopt.

De Dogtroep, Normaal en Blaudzun, bekende namen die ooit in hun beginperiode in de galerie hebben opgetreden. ?Het Langhuis is al 38 jaar een galerie en in de jaren zestig begonnen als etalage voor de kunstenaars die hierachter in de Emmanuelshuizen werken?, memoreert Van der Ham. ?Onder meer de beroemde Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser heeft hier toen nog een tijdje gewoond en gewerkt. De galerie is altijd een podium geweest voor nieuw kunsttalent. Die sprinplankfunctie willen we ook behouden.? Nu de jaarlijkse subsidie van zo'n 20.000 euro stopt, ligt er voor het bestuur de uitdaging de broek voortaan zelf op te houden. Het bestaande bestuur heeft besloten plaats te maken om een nieuwe koers uit te zetten.

Van der Ham waardeert die stap. ?We hebben nu een bestuur met daarin meer ondernemende kwaliteiten. We zijn niet blij dat de subsidie stopt, maar we gaan ervoor. Je ziet dat er steeds meer kunst- en cultuurclubs wegvallen. Wij willen laten zien dat het zelfstandig kan.? Basis voor die ambitie is het beleidsplan 2015-2020 dat het bestuur samen met zo'n dertig vrijwilliger heeft opgesteld. Naast dat Het Langhuis een podium wil blijven voor jonge, talentvolle kunstenaars, wil ze ook exposities gaan organiseren voor een bredere doelgroep. Bovendien wil ze de galerie openstellen voor lezingen, bruiloften en partijen.

?Het Langhuis is één van de oudste panden van Zwolle?, weet Van der Ham. ?Arme studenten kregen in vroeger tijden hier te eten. Met dat historische gegeven willen we ook iets. Wij zijn van de experimentele kunst, maar voelen ons toch ook zeker verbonden met de historie.? Belangrijk onderdeel van beleid is dan ook de samenwerking met andere organisaties als het Stedelijk Museum Zwolle en Museum De Fundatie. Daarnaast zoekt het bestuur ook de link met het creatieve Zwolse onderwijs, ?omdat het daar begint'. Van der Ham: ?We voelen ons medeverantwoordelijk voor het levendig maken van de stad. We zijn dan ook niet aan dit pand gebonden. Ik kan me voorstellen dat we hier het neusje van de zalm brengen en elders andere exposities houden. We willen daarin faciliterend zijn. Tevens is het onze opzet eens per jaar een speciale expositie voor Zwolse kunstenaars, aangesloten bij de Stichting Ateliers Zwolle, te presenteren.?

Bestuur en vrijwilligers zijn ondertussen bezig het pand op te frissen voor de feestelijke heropening. Hier en daar wordt het gebouw wat aangepast, waarvoor de gemeente nog wel haar medewerking verleent. ?Sympathiek?, vindt Van der Ham. De heropening op zondag 11 januari om 16.00 uur belooft een groot feest te worden. Die wordt ingezet met een kunstparade vanaf de Grote Markt. ?Anne Forrest komt. Zij is twee keer genomineerd voor de Koninklijke prijs voor experimentele schilderkunst?, vertelt de voorzitter trots. ?Zij laat zich inspireren door iconen en werkt op oude tapijten. Hoewel het experimenteel is, is haar werk toch voor een breed publiek toegankelijk.? Verder verzorgen jazzgitarist Reinier Baas en het Benjamin Strijkorkest optredens. Over de bekende Nederlander die de galerie heropent, wil Van der Ham nog niets zeggen.

?In moeilijkere economische tijden is kunst het eerste waarop wordt bezuinigd. Dat begrijpen we wel, maar anderszins is kunst wel de slagroom op de taart van het leven?, zegt de voorzitter tot slot. ?Het is voor ons geen gelopen race, het blijft spannend.?

 

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32