ZwolleLAB pakt voortrekkersrol en wil inwoners inspireren voor 3D-printen
ZwolleLAB pakt voortrekkersrol en wil inwoners inspireren voor 3D-printen brugmedia.nl

ZwolleLAB pakt voortrekkersrol en wil inwoners inspireren voor 3D-printen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE - De Bibliotheek Zwolle, de Creatieve Coöperatie en Kleinkunstig hebben onder de naam ZwolleLAB de handen ineen geslagen om inwoners laagdrempelig te laten kennismaken met 3D-printen. ?We willen dat Zwolle sneller ?in proces' is dan andere steden.?

Bij Bibliotheek Zwolle is het al sinds dit voorjaar mogelijk om kennis te maken met de techniek, waarbij men eigen ontwerpen driedimensionaal kan laten printen. ?Toen we een legaat kregen, konden we een aantal printers aanschaffen", vertelt directeur-bestuurder Astrid Vrolijk. "Het kennismaken met nieuwe ontwikkelingen als 3D-printen past binnen ons beleid. Zo zijn we ook workshops gaan organiseren. We zijn echter geen cursusinstituut en hebben daarom de Creatieve Coöperatie ingeschakeld.? Ondernemers in de creatieve ?fabriek' aan de Esdoornstraat waren ook al bezig  met 3D-printen en hadden in samenwerking met het Polymer Science Park onder meer al een schaalmodel van de Glazen Engel (het beeld op de Melkmarkt, red.) gemaakt. ?Vorig jaar zijn we begonnen om deze nieuwe techniek te verbinden met het creatieve ondernemerschap?, legt directeur Eefke Meijerink van de Creatieve Coöperatie uit. ?De apparatuur is nog te kostbaar om individueel aan te schaffen. Zodoende hebben wij de samenwerking gezocht met de bibliotheek waar creativiteit en ontwikkeling centraal staan. Zo wordt het gezamenlijke innovatie en kunnen we van elkaar leren. De opzet van ZwolleLAB is dat Stadkamer ? zoals de organisatie heet, waarvan de bibliotheek vanaf 1 januari 2015 deel uitmaakt ? de techniek voor een heel breed publiek toegankelijk maakt en dat de Creatieve Coöperatie voor de verdieping zorgt.? Met de samenwerking in ZwolleLAB willen de partijen met name jongeren en bedrijven inspireren. ?We willen graag dat Zwolle zich, sneller dan andere steden, dit proces eigen maakt. Dusdanig dat we in Nederland voorop lopen in de creatieve branche?, aldus Albert Barth, die met zijn bedrijf Kleinkunstig vanuit de Creatieve Coöperatie cultuureducatie verzorgt.

?Mensen vinden de techniek interessant en zijn nieuwsgierig. Ook krijgen we nieuw publiek binnen de muren van de bibliotheek?, vult Marianne Elsjan of Wipper, coördinator digitale diensten van de bibliotheek aan. ?De workshops worden goed bezocht en maandelijks verzorgen we een demonstratie. Tevens hebben we een werkplaatsuur, waarbij mensen onder begeleiding aan een eigen ontwerp kunnen werken.?

Barth meent dat de techniek gemakkelijker is dan men denkt. ?Het is een soort kleien op de computer. Het leren ervan is vergelijkbaar met hoe je vroeger overging naar de elektrische typemachine of leerde werken met Word. Met 3D-printen kan je van alles maken. Nu zie je dat er vaak speelgoed, sieraden, borstbeelden of maquettes worden gemaakt. Ik denk dat veel mensen over tien jaar een 3D-printer in huis hebben. Vooral voor kinderen is het erg gemakkelijk; door het spelen van games, denken ze al heel drie dimensionaal.?

Als één van de acties om de nieuwe naam Stadkamer ? een samenwerking tussen Bibliotheek Zwolle, kunstencentrum Muzerie en Kunst&Zo - bekend te maken, worden er op 29, 30 en 31 december demonstraties van de techniek gegeven bij Bibliotheek Zwolle. Bezoekers kunnen dan ook zelf eigen ontwerpen laten printen. ?Mensen kunnen nergens zo laagdrempelig terecht als bij de bibliotheek. Onze visies sluiten op elkaar aan. Zo kunnen we samenwerken aan de doorontwikkeling?, volgens Meijerink. ?Het is ontzettend cool hoe snel deze ontwikkeling gaat; er zitten nog hele gekke en leuke dingen aan te komen?, besluit Barth.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37