Zwolle viert tweehonderd jaar Koninkrijk op 25 april

· leestijd 2 minuten Algemeen

DEN HAAG/ZWOLLE - Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk in Zwolle heeft voor zaterdag 25 april 2015, samen met NOC*NSF, het Oranje Fonds, de gemeente Zwolle en provincie Overijssel, een groot festival van verenigingen georganiseerd. Op deze dag worden de mensen die zich belangeloos voor hun vereniging, stichting of club inzetten in de schijnwerpers gezet. Thema's zijn sport, cultuur, natuur en maatschappij. De mensen die als vrijwilliger werken bij deze organisaties worden getrakteerd op een dag vol met (sport)clinics, inspirerende bijeenkomsten en heel veel muziek. Voorzitter van het Nationaal Comité Ank Bijleveld-Schouten: "De vrijheid van vereniging en vergadering heeft onze samenleving bijzonder sterk en veerkrachtig gemaakt. Miljoenen mensen zetten zich vrijwillig in georganiseerd verband in voor onze maatschappij. Dat is van onschatbare waarde en dat mag gevierd worden."

Festival

De binnenstad van Zwolle en festivalterrein in Park de Wezenlanden zijn op zaterdag 25 april 2015 het feestelijk toneel van stichtingen, clubs en verenigingen. De levendige parade is enerzijds een staalkaart van hetgeen Nederland te bieden heeft op het gebied van verenigingsleven en het werk van stichtingen. Het is anderzijds een belevenis waar vrijwilligers voor worden uitgenodigd. Muziek, ontspanning, cultuur, (sport)clinics, workshops en ontmoetingen met andere organisaties en vrijwilligers moeten de bezoekers nieuwe inspiratie en energie voor hun inzet geven.

Sportclub

Het Nationaal Comité laat de viering aansluiten op de NOC*NSF-campagne ?Laat je sportclub niet in zijn hemd staan' (18 november 2014 tot en met 25 april 2015) en de Nationale Sportweek (18 tot 25 april 2015). Samen met Erben Wennemars (lid Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk), Minke Booij en Kees Jansma wil NOC*NSF iets doen aan de situatie bij de sportverenigingen. Iedereen in Nederland moet volgens haar kunnen sporten. ?Sportclubs zijn hierbij van groot belang. Daarom wordt iedereen die de sportclub een warm hart toe draagt opgeroepen zijn of haar beste idee in te sturen om bijvoorbeeld meer vrijwilligers te activeren, meer sponsors aan te trekken of nieuwe leden te werven. Tijdens de viering tweehonderd Jaar Koninkrijk in Zwolle mag het beste idee de prijs hiervoor in ontvangst nemen.?

Oranje Fonds

Het afgelopen jaar steunde het Oranje Fonds ruim achtduizend stichtingen en verenigingen die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Mede door het recht op vereniging, is het mogelijk dat zóveel mensen zich in het koninkrijk georganiseerd inzetten voor een ander en voor de samenleving. In de week na de viering geeft het Oranje Fonds stichtingen en verenigingen de kans om deel te nemen aan de landelijke collecte om meer activiteiten te kunnen financieren.

Vrijheid

Tijdens de viering van tweehonderd jaar koninkrijk in Zwolle wordt stilgestaan bij een van de belangrijkste verworvenheden van tweehonderd jaar Koninkrijk: de vrijheid van vereniging en vergadering. Na het ontstaan van het Koninkrijk, tweehonderd jaar geleden, werd in 1855 het grondrecht op vereniging en vergadering wettelijk geregeld, als onmisbaar recht bij de vorming van een parlementaire democratie. Burgers kunnen zich verenigen om hun  belangen te behartigen en om deel te nemen aan politiek en maatschappij. Mede door dit recht is er ook een bloeiend verenigingsleven in de sport, cultuur en andere vormen van recreatie ontstaan. Zo kunnen veel mensen zich inzetten voor de samenleving als geheel, of voor een ander in het bijzonder. Nederland is een verenigingsland bij uitstek geworden. De verenigingen, clubs en stichtingen en de miljoenen vrijwilligers en hun organisaties die hierbinnen actief  zijn, zorgen volgens de organisatie voor een grote verbondenheid tussen de inwoners van ons koninkrijk.

Viering

Het Nationaal Comité organiseert en coördineert tussen november 2013 en oktober 2015 de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk. De viering wordt op zaterdag 26 september 2015 afgesloten in Amsterdam. Tijdens de viering wordt stilgestaan bij het gezamenlijke verleden, heden en toekomst, en een aantal democratische verworvenheden. Kijk voor meer informatie op www.200jaarkoninkrijk.nl.