Gemeente schaft afkoopregeling parkeren af   

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De afkoopregeling voor parkeren wordt afgeschaft. Ondernemers die zich in de binnenstad (of de schil) vestigen hoeven parkeerplaatsen niet langer af te kopen als ze daar zelf niet op eigen terrein in kunnen voorzien.

Het college verwacht dat met het afschaffen van de regeling nieuwe initiatieven gemakkelijker kunnen worden gerealiseerd en dat daarmee het economisch functioneren van de stad wordt vergroot. ?De tijd is veranderd en alle binnensteden hebben het moeilijk?, lichtte wethouder Filip van As donderdag toe. ?Veel initiatieven komen niet van de grond door de veranderde economie en de veranderde behoefte van de consument. We willen onze positie in de top tien van meest gastvrije binnensteden bestendigen. Daarom kijken we welke belemmerend zijn om hier te investeren. Dat is het geval bij de afkoopregeling die er al vor heeft gezorgd dat investeringen niet doorgingen of vertraging opliepen.? Als voorbeeld noemt het bouwblok dat aan het Rodetorenplein zou verrijzen. ?Al ben ik, met de nieuwe fietsenstalling, wel blij met de huidige situatie.?

De huidige afkoopregeling bestaat sinds 1997. In die tijd was er sprake van sterk groeiende automobiliteit waardoor extra behoefte was aan parkeeraccommodaties. De gemeente Zwolle nam bij de afkoop van parkeerplekken de plicht om parkeerruimte te realiseren over van de initiatiefnemer. Uit parkeerdrukmeting blijkt volgens Van As nu dat er op piekmomenten (koopavond en zaterdag) nog voldoende parkeergelegenheid beschikbaar is. ?De afgelopen jaren is flink geïnvesteerd in het vergroten van het aantal parkeerplaatsen, onder andere door het beter benutten van de bestaande parkeervoorzieningen, het dubbelgebruik van parkeerplekken en het gedifferentieerd parkeertarief. Bovendien is de parkeervraag gestabiliseerd. Tevens staan er duizend parkeerplekken op de agenda: bij het Katwolderplein en er wordt een verkenning gedaan voor parkeerplaatsen aan de noordwestkant van de stad. Bezoekers kunnen iedere dag goed parkeren. Bij extreme drukte hebben we bovendien overloopmogelijkheden bij het Provinciehuis, de Belastingdienst en bij Wehkamp.?