Henkjan Ruijfrok loopt als Goldrunner de New York Marathon voor KiKa
Henkjan Ruijfrok loopt als Goldrunner de New York Marathon voor KiKa brugmedia.nl

Henkjan Ruijfrok loopt als Goldrunner de New York Marathon voor KiKa

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? ?Niet uitlopen is geen optie.? Dat zegt Henkjan Ruijfrok die op zondag 2 november, exact twee jaar nadat zijn toen achtjarige dochter Anne overleed aan een inoperabele hersentumor, de marathon van New York loopt. ?Anne klaagde ook nooit.?

?Zij keek altijd naar wat wel lukte en niet naar wat niet meer kon?, vervolgt hij. Anne's ziekte en overlijden was aanleiding voor de Zwollenaar om voor stichting KiKa (Kinderen Kankervrij) de marathon van New York te gaan lopen. De stichting neemt met een groep van 91 lopers deel aan de wedstrijd. Bij vijftien prijkt de naam ?Goldrunner' achter op het shirt. Zo ook bij Ruijfrok, die de titel mag dragen omdat hij meer dan 10.000 euro sponsorgeld wist binnen te halen. ?Ik sta nu al op bijna 15.000 euro, meer dan tweemaal mijn gestelde doel?, vertelt hij, medio vorige week, enthousiast. Het is 16 oktober 2013 als hij zich voor de prestigieuze wedstrijd aanmeldt. Om te mogen deelnemen, moest Ruijfrok 5.750 euro aan KiKa betalen, waarvan 495 euro voor het startbewijs is en 1.891 euro voor het hotel en de transfers. De rest komt ten goede aan het doel van de stichitng. ?Ik heb zelf duizend euro bijgelegd en me ten doel gesteld om 7.000 euro binnen te halen, zodat ongeveer die 5.750 euro naar KiKa zou gaan.?

De 5.750 euro had hij al op 5 januari bereikt, eind januari zijn doel: 7.000 euro. Daar heeft hij zich, samen met zijn vrouw Anja en dochter Floor, ook flink voor ingezet. Zo verkochten ze onder meer allerlei zelfgemaakte spullen van hout, basisschool de Wilgenburg van Anne en Floor organiseerde een rookworstenactie en Ruijfrok benaderde diverse supermarkten voor statiegeldbonnetjes, wat in totaal zo'n drieduizend euro opleverde. ?Het is teveel om allemaal op te noemen?, vervolgt de hardloper. ?Ik heb nu 169 mensen op de sponsorlijst staan, waaronder veel particulieren met bedragen van vijftig eurocent tot tweehonderd euro. Nee, het is ons niet komen aanwaaien. Het hele jaar heeft hiervan in het teken gestaan. Maar het is supergaaf om te zien. Dit resultaat had ik nooit durven dromen.? Het mooiste vindt hij wel de giften uit totaal onverwachte hoek. ?Zo belde een wildvreemde vrouw die net in Zwolle woonde waar ze geld kon storten. En dan die jongen die nooit zijn lange haar wilde laten afknippen. Toen hij naar de middelbare school ging, heeft hij een actie op touw gezet. Het geld gaat via mijn actie naar KiKa en zijn haar heeft hij gedoneerd aan de Stichting Haarwensen. Geweldig!?

De hardloopvoorbereiding, met als basis de clinic bij atletiekvereniging PEC, loopt intussen naar wens. ?Twee weken geleden heb ik een training met te kleine schoenen gelopen. Dat was even niet zo handig?, zegt hij lachend. ?Maar de conditie is goed en ik ga de marathon uitlopen. Mijn snelheid zal niet hoog zijn, maar het is mijn eerste marathon, dus ook meteen een PR. Ik verwacht een eindtijd tussen de 4:14 en 4:30.? Naar verluidt nemen aan de New York marathon 42.000 lopers deel, aangemoedigd door zo'n twee miljoen toeschouwers.

?Spannend, maar laat het maar gebeuren?, zegt de Zwollenaar, waarvoor het een heel speciale dag zal worden. ?De conditie is goed, maar emoties kan je niet trainen. De marathon is geen afsluiting, want Anne blijft gewoon. Het is een goed gevoel dat ik kinderen als Anne hiermee kan helpen. Een beter goed doel kan ik dan ook niet bedenken.? Wie Henkjan Ruijfrok nog wil steunen, kan terecht terecht op de website: http://runforkikanewyork.nl/PersonalPage.aspx?personId=106. Meer informatie over Henkjan en zijn actie is te vinden op zijn website: www.henkjanholt.nl.