Zwolle en Rijk gaan samenwerken om leegstand Rijkspanden te voorkomen
Zwolle en Rijk gaan samenwerken om leegstand Rijkspanden te voorkomen brugmedia.nl

Zwolle en Rijk gaan samenwerken om leegstand Rijkspanden te voorkomen

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Burgemeester Meijer en minister Blok (Wonen en Rijksdienst) ondertekenden donderdag in hotel De Librije afspraken om leegstand van rijkskantoren te voorkomen en nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken als die vrij komen.

?De Librije staat voor wat we in Zwolle zijn: wel creatief, maar met beide benen op de grond?, aldus burgemeester Meijer. Minister Blok noemde het hergebruik van het vastgoed ?een van de grootste maatschappelijke opgaves waar we nu voor staan.?

De afspraken sluiten aan bij eerdere plannen van Zwolle om leegstand van kantoren tegen te gaan en bij de brief van minister Blok aan de Tweede Kamer over het afstoten en transformeren van rijksvastgoed dat vrij komt. Binnenkort maakt Blok soortgelijke afspraken met de gemeente Den Haag.

De Belastingdienst heeft twee grotere kantoorpanden in Zwolle (aan de Burgemeester Drijbersingel en de Van Wevelinkhovenstraat). Die zijn verouderd en liggen niet in de buurt van het station. Op z'n vroegst in 2016 zal de Belastingdienst die panden verlaten.

Samenwerking

De gemeente Zwolle en het Rijk zullen samenwerken om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het gebied waar de kantoren nu staan. Te denken valt aan transformatie naar woningen en/of culturele bestemmingen.

?In Zwolle hebben we daar drie mooie voorbeelden van. Ik denk dan aan Librije's hotel, Waanders In de Broeren (hoewel dat geen Rijkspand was) en de Fundatie. Een oude rechtbank die een museum wordt. Ik noem dat goed gebruik van vastgoed?, volgens Meijer.

Ook een mooi voorbeeld van gebruik van panden noemt hij de opvang van asielzoekers in de IJsselhallen. ?Dinsdag belde het COA met de melding dat er in Nederland achthonderd vluchtelingen per week bij komen. De bestaande en nieuwe locaties zitten vol. Of Zwolle misschien noodopvang kon regelen. Zestig uur na dat eerste telefoontjes betrekken de eerste vluchtelingen de IJsselhallen.?

Verder gaan het Rijk en de gemeente een verkenning uitvoeren naar kansen op de Zwolse kantorenmarkt in de periode tot 2020 en naar de behoefte van het Rijk.

Voor het Rijk zijn een paar punten belangrijk, zoals het besparen van kosten en flexibeler werken; gecombineerde huisvesting voor verschillende diensten in rijkskantoren, vlakbij stations of centraal gelegen; het voorkomen van leegstand; bij het afstoten van leegkomende kantoren wil het Rijk transparant, openbaar en marktconform opereren.

De Rijksoverheid wordt kleiner; door minder ambtenaren en meer flexwerkers kan zij met minder kantoorruimte toe. Landelijk kan het Rijk vanaf 2020 elk jaar 170 miljoen euro besparen op vastgoed. Tot dat jaar is er dertig procent minder ruimte nodig.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden