Afbeelding
Pedro Sluiter

Sander Dol is benoemd tot nieuwe Stads- en Eileuverprins

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Zijn naam werd volgens carnavalsvereniging De Eileuvers bijna elk jaar genoemd als de nieuwe Prins Carnaval en altijd zaten de voorspellers er naast. Maar dit jaar is het zover. Sander Dol (53) is de nieuwe Stads- en Eileuverprins: Prins Kinne I.

Het college van oud- Prinsen van de Eileuvers was zelf verrast over het snelle positieve antwoord op hun vraag: wil jij dit seizoen onze Prins worden? “Ik vroeg mij af ‘wie ben ik dat ik dit mag gaan doen’. Tegelijkertijd buig ik in bescheidenheid mijn hoofd, maar denk wel wie anders dan?”, aldus Dol in zijn eerste humoristische reactie. Sander hoeft eigenlijk niet nader te worden geïntroduceerd. Hij is restauranthouder (eerst van de Eetkamer van Zwolle, later ZoXander en de Koperen Kees) en initiator van het jaarlijkse Thorbeckegracht- festival. Hij was één van de eerste ondernemers die een tijdelijk restaurant startte in een pand dat zou worden gesloopt, restaurant Even in het oude Rabobankgebouw aan de Melkmarkt. Pop- up restaurants zijn nu een bekend verschijnsel,  Dol bedacht het jaren geleden dus al. Zijn vijftigste verjaardag vierde hij met een geweldige show op de planken van de Spiegel en ook dit jaar brengt hij (net als vorig jaar) in de Spiegel een Oudejaarsshow met 'Ouderwetse gezelligheid'. Dat dan samen met acteur en regisseur Michael Kroegman.

Maar naast al deze activiteiten staat de komende maanden het carnaval centraal. Precies dertig jaar geleden leerde  Sander Dol dat Zwolse carnaval kennen via Ingrid Niessink, toen zijn collega bij Marten Eibrink aan de Oosterenk. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit Sassendonk. Wijlen Jos Norp (Prins Jono) vergeleek carnaval met een toneelstuk. “De verenigingen bouwen het toneel, de carnavalsvierders moeten het stuk invullen.” Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Zwolle leerde Dol kennen als een uiterst creatieve ‘toneelspeler’ en een fantastische buutreedner. Beroemd zijn z’n buuts bij het carnavalsontbijt van de Pärremetôsie. Vooral bekend echter zijn de ludieke activiteiten die Dol op de dinsdagmiddag van het carnaval ontplooit. Omdat carnaval nu eenmaal onlosmakelijk met Vastenavond is verbonden, organiseert de nieuwe Stadsprins op dinsdag samen met Hetty en Anja de Lange hilarische en ludieke evenementen. Zoals carnavalsreisvereniging Club Sas (naar voorbeeld van het Franse Club Med) of de Culiwalk door Sassendonk.

Als Stadsprins hanteert Sander Dol de leus 'Koning Kinne, Admiraal, eten moeten we allemaal!' Al dertig jaar is het huis van Sander een slaapplaats voor carnavalsgasten (uit binnen- en buitenland), die het Zottenfeest in Zwolle van dichtbij willen beleven. Typerend voor de vaak eigenzinnige opstelling van Dol: hij koos  uit die vaste gasten twee vrouwen om hem dit jaar terzijde te staan als Adjudant. Marlon Teunis woont met haar partner Arko Kuilder en twee kinderen (Jelle en Nika) in Meilhards (Midden-Frankrijk, zo’n duizend kilometer ten zuiden van Zwolle). Marlon Teunis (adjudant Neuse) viert net als haar collega Frederique Kolthof (adjudant Ore) al dertig jaar carnaval in Zwolle. Frederique woont met partner Henk Hansma en kinderen (Floor en Merel) in Stadshagen. 

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden