Afbeelding

Zwolle waarschijnlijk weer onderuit met reparatieplan Wijthmenerplas

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De Raad van State gaat waarschijnlijk zelf sleutelen aan het bestemmingsplan voor de activiteiten rond de Wijthmenerplas. Dit bleek vrijdag tijdens een langdurige zitting waarin alle bezwaren tegen het plan werden behandeld.

De raadsvoorzitter suggereerde dat de Raad het plan nu zelf gaat aanpassen, omdat de ‘eigenwijze’ gemeente is afgeweken van een landelijke richtlijn voor het regelen van lawaai bij muzikale evenementen. De Raad had al bij een eerder oordeel over het bestemmingsplan in maart zijn grote twijfels geuit over het afwijken van die landelijke richtlijn, de zogeheten Nota Limburg.

Volgens de deskundige van de omwonenden is er wat het lawaai betreft geen probleem meer als die richtlijn exact wordt overgenomen in het bestemmingsplan. Dan zijn de omwonenden voldoende beschermd tegen het lawaai. Toen een woordvoerder van de gemeente zei er geen probleem mee te hebben, als die richtlijn alsnog in het plan wordt opgenomen, werd de geluidskwestie eigenlijk al beslist. Daarmee gaf de gemeentewoordvoerder aan dat de afwijking van die richtlijn toch niet nodig was. Dat is voor de Raad al voldoende om het reparatieplan op dit onderdeel te vernietigen.

Het reparatieplan was nodig, omdat de Raad van State in het oorspronkelijke plan enkele gebreken ontdekte. Naast de regeling voor het lawaai was de Raad ook niet tevreden over de bescherming van flora en fauna rond de Wijthemenerplas.

Volgens de gemeente is daar nu uitgebreid onderzoek naar gedaan en er kan een vergunning worden verleend van de Flora- en Faunawet. De kans dat broedvogels worden verstoord door de muziekevenementen is klein, blijkt uit het onderzoek. Met het nemen van maatregelen is die kans op verstoring vrijwel uitgesloten.

Maar de omwonenden zeggen dat naar de in het gebied voorkomende vleermuizen geen onderzoek is gedaan. Ook de effecten van laserstralen tijdens de festivals zijn niet onderzocht.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59