Afbeelding
Eigen foto

Studenten helpen mee aan fietsvrij winkelcentrum Stadshagen

· leestijd 2 minuten Algemeen

STADSHAGEN - De winkeliers van Stadshagen hebben tussen 9 en 28 november weer samengewerkt met de onderwijsinstellingen Landstede en Deltion. Studenten van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid werkten mee aan de campagne voor een fietsvrij winkelcentrum.

Hun taak was het aanspreken van mensen die op de stoep en in de winkelstraat fietsen en mensen die hun fiets voor winkels parkeren. Winkelcentrum Stadshagen werkt aan een schoon, heel en veilig winkelcentrum voor al haar bezoekers. In januari 2016 wordt de audit uitgevoerd voor een derde KVO-ster (Keurmerk Veilig Ondernemen). Tot nog toe heeft in Zwolle alleen Citycentrum Zwolle deze status behaald. “Het fietsen door het winkelcentrum (of zelfs met brommer/scooter) zorgt echter nog steeds voor onveilige situaties. Ook de voor de winkels geparkeerde fietsen zijn voor bezoekers soms zelfs een ware hindernis. Daarom zijn er begin dit jaar allerlei voorzieningen aangebracht aan weerszijden van het winkelcentrum die het fietsparkeren in de winkelstraat onnodig maken. Met een fietsenstalling aan beide zijden en een winkelwagenvang er pal naast wordt boodschappen doen op deze manier zelfs gemakkelijker dan parkeren voor de winkelpui”, aldus Jeroen Nagelmaeker, voorzitter van de winkeliersvereniging.

Het winkelcentrum doet met deze campagne een appèl op haar bezoekers om het winkelcentrum toegankelijk en veilig te houden voor iedereen. Denk daarbij aan bezoekers met kinderwagens, kleine kinderen, slechtzienden en mindervaliden. Nagelmaeker voegt toe: “Natuurlijk zijn er uitzonderingssituaties, zoals mensen die slecht ter been zijn. Het gaat er juist om dat bezoekers rekening houden met elkaar.” De studenten spraken de op de stoep en in de winkelstraat fietsende bezoekers aan en legden op vriendelijke wijze het doel van de campagne uit. Verkeerd geparkeerde fietsen werden voorzien van een zadelpenhanger. Hierop stond het verzoek om de volgende keer in de fietsenstalling te parkeren. De studenten blikken terug op een leerzame periode. Jarno: “Het aanspreken leverde wisselende reacties op. Soms wat negatief, maar in de regel zag je bewustwording bij de bezoekers en werd de fiets probleemloos op de juiste plek geparkeerd.” Vooral ouderen, bewoners rondom het winkelcentrum en mindervaliden waren blij met de uitstraling en het werk van de studenten. Astrid vult aan: “Voorstanders van de campagne liepen voorbij, staken hun duim op en zeiden: ‘Goed bezig!’ Dat werkte bemoedigend.” Een aantal studenten kreeg zelfs oliebollen van een bewoner uit de buurt toegestopt. De studenten pikten ook suggesties op van bezoekers. Nagelmaeker: “We nemen alle suggesties weer mee in onze evaluatie. Ze worden indien nodig en mogelijk meteen of op korte termijn uitgevoerd.”

Nagelmaeker is tevreden over de samenwerking en heeft bewondering voor de studenten: “Het is heus niet altijd gemakkelijk om mensen aan te spreken. Maar het resultaat is weer duidelijk zichtbaar. Het aantal fietsers op de stoep en verkeerd geparkeerde fietsen is mede dankzij de studenten enorm teruggedrongen. Met name het knelpunt rondom de roltrap; daar zijn de winkels nu beter toegankelijk. Het oogt ook ruimer en dat draagt bij aan een veilig gevoel.”