Bestuursleden Erwin van der Linde (l) en Rudi van Keulen
Bestuursleden Erwin van der Linde (l) en Rudi van Keulen Erik-Jan Berends

Nieuw onderkomen ijsvereniging WVF vervult Westenholte met trots

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) WESTENHOLTE – Ereleden Hans Beintema en Jan Vos hebben zaterdag het nieuwe clubhuis van ijsvereniging WVF geopend. Bij bestuursleden Erwin van der Linde en Rudi van Keulen overheerst de trots dat de realisatie met de inzet van vele plaatselijke vrijwilligers is gelukt.
Het is nog net op de valreep van het jubileumjaar dat het nieuwe clubhuis haar deuren opent. Opgericht op 15 december 1939, vierde de ijsvereniging het afgelopen jaar haar 75-jarig bestaan. De afgelopen jaren maakte de vereniging gebruik van ontmoetingscentrum het Anker dat inmiddels aan de Meester Koolenweg is gesloopt en aan de Voorsterweg een nieuwe plek heeft gekregen. “IJsvereniging WVF is op deze plek begonnen”, weet Van der Linde. “Eerst heette het clubhuis ‘de ijsstent’, waarna het ‘de Ark’ werd. De Ark is weer later opgegaan in het Anker dat toen een ontmoetingscentrum werd.” Totdat het moment kwam dat het Anker gesloopt of herbouwd zou worden. “Gezien de ligging van de ijsbaan kunnen wij niet verhuizen”, realiseerde ook Van Keulen zich. “We hebben als vereniging wel wat geld in kas, maar uiteraard niet zoveel voor een nieuw onderkomen. De gemeente heeft van begin af aan – hoe toepasselijk – gezegd dat ze ons niet in de kou laat staan. Wij hebben mensen bijeen geroepen en dat leidde meteen tot de nodige plannen en commissies die de nieuwbouw gingen voorbereiden.”

Iedere keer verhalen de bestuursleden weer met trots over de betrokkenheid in ‘het dorp’. “Mensen kennen elkaar en als er iets moet gebeuren, helpen we elkaar. De gemeente heeft het gebouw geplaatst en met alle 53 vrijwilligers is onder meer de elektra, de infra en het loodgieterswerk gedaan. Zo hebben we hier drie hoveniers die op zaterdagmorgen meewerken als vrijwilligers. Het ‘samen doen’ telt op dat moment sterker dan de concurrentie. En zo hebben elektriciens wekenlang ’s avonds draden getrokken. Noem maar op. Het is ongelofelijk.”
Maar voor het zover was, moest eerst de locatie van het nieuwe clubhuis worden bepaald. Vanuit het voormalige Anker konden de schaatsers zo de baan op. Van der Linde: “Andere locaties langs de baan waren geen optie, onder meer vanwege het leidingwerk. Op de plaats van het voormalige Anker worden huizen gebouwd. Het nieuwe clubhuis hebben we er nu direct achter gezet, maar daarvoor moesten we wel driehonderd kubieke meter zand aanvoeren. De baan is daardoor iets kleiner geworden, maar de vierhonderd meterbaan blijft behouden. Dat was voor ons ook wel een vereiste omdat we dan wedstrijden kunnen blijven houden.”
Het nieuwe pand moest onderdak bieden aan de machines, kleed- en toiletruimtes en een vergaderruimte. Verder heeft het een eenvoudige keuken voor ‘koek en zopie’. “Meer ook niet”, benadrukt Van Keulen. “Ons uitgangspunt is dat we geen concurrent willen zijn voor welke zaak hier in Westenholte dan ook. We verkopen warme dranken en misschien een kop soep of een gehaktbal, maar je vindt hier geen tap of frituur.”

Nu is het alleen nog wachten op vorst. De afgelopen twee winters was dat er niet. “Het is slechts één keer eerder voorgekomen dat er in twee opeenvolgende winters geen ijs was”, weet Van Keulen. ”Drie achter elkaar nog nooit. We maken ons geen zorgen. Ons motto is ‘Komt goed’.” Bewoners van Westenholte en leden die benieuwd zijn naar het nieuwe clubhuis van de ijsclub kunnen er op vrijdag 18 december van 19.30 tot 21.30 uur terecht tijdens het Open Huis.