Raad van State maakt zelf einde aan zaak Wijthmenerplas

Algemeen

DEN HAAG – De Raad van State heeft met een eigen wijziging van het bestemmingsplan voor de Wijthmenerplas een einde gemaakt aan jarenlang procederen. Met deze ingreep voorkwam de Raad dat de gemeente opnieuw moest gaan sleutelen aan de planregels. De Raad was er kort gezegd wel klaar mee.

De Raad gaf de gemeente al eerder opdracht om het bestemmingsplan op onderdelen te repareren. Dat deed de gemeente, maar omwonenden vonden de reparatie niet geslaagd. Ze vroegen de Raad om het reparatieplan ook onderuit te halen. Daarbij wezen ze onder meer op verstoring van beschermde diersoorten door de muziekfestivals en vuurwerk bij de plas. Verder klaagden ze over verkeersoverlast en parkeren waarvoor volgens hen nog steeds geen bevredigende oplossing was gekomen.

Maar de Raad vindt dat de omwonenden alleen gelijk hebben met hun kritiek op een uitgevoerd geluidsonderzoek en de te ruime geluidsnormen bij festivals. Daarbij was de gemeente zonder goede reden afgeweken van een landelijke richtlijn voor evenementen met veel lawaai. Rond de Wijthmenerplas werd meer lawaai toegelaten.

Met een door de Raad voorgestelde aanpassing konden de omwonenden goed leven. De gemeente ging daar uiteindelijk ook mee akkoord. En die aanpassing is nu dus door de Raad zelf uitgevoerd.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert met foto's uit vergeten oorlogen in Stadkamer Algemeen 2 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 21 uur geleden