Afbeelding

Groeiende scouting IJsselgroep heeft nog plek voor nieuwe leden

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE-ZUID - Scouting de IJsselgroep in Zwolle-Zuid kan zich verheugen in een groeiende belangstelling. De groep telt momenteel 140 jeugdleden, zo’n dertig leidinggevende vrijwilligers en nog dertig die talrijke hand- en spandiensten verrichten. Nieuwe leden zijn altijd welkom, met name voor de woensdagavond Welpengroep.

De scoutinggroep is opgericht in 1993 en in die tijd op diverse plekken in de wijk actief. Later kregen de scouts hun eigen honk aan de IJsselcentraleweg. “Scouting is leuk voor iedereen”, benadrukt vrijwilliger Floor Landsman. “Een kind dat een beetje stoer en onderzoekend is, voelt zich hier al gauw thuis. Als hier nieuwe leden komen, pik je de kinderen die echt geschikt zijn voor de scouting er al gauw uit.” “Er komen ook genoeg binnen die volop in de make-up zitten”, vertelt een vrijwilliger die net is aangeschoven. “Dat zegt overigens niets. Ook daarvan zijn er genoeg die er helemaal in opgaan.” Bij de scouting houden de jongeren zich bezig met activiteiten als knutselen, kamperen, spellen in het bos, kampvuur maken en primitief koken. “Maar we gaan zeker met de tijd mee”, vervolgt Landsman. “Zo doen we ook gps-tochten. En we hebben JOTI-bijeenkomsten. JOTI staat voor Jamboree on the Internet. Dan gamen de jongeren wereldwijd met andere scouts.”

Rode draad
Maar de rode draad bij scouting is volgens hem vooral dat alle kinderen gelijk zijn en samenwerken. “Bij voetbal, bijvoorbeeld, moet worden gepresteerd. Als een kind niet goed kan meedoen, krijgt ie op z’n kop van zijn teamgenoten. Bij scouting is de sfeer heel anders. Kinderen gaan met respect met elkaar om. We hebben kinderen met een rugzak en ook heel intelligente; ze komen uit alle milieus. Dat geldt overigens ook voor de vrijwilligers: iedereen is gelijk en respecteert elkaar.” De bij het gesprek aanwezige vrijwlligers vinden het mooie van scouting bovendien dat bij iedere stap naar een volgende groep de kinderen meer zelfstandig worden. “De leiding treedt steeds verder op de achtergrond. Zo krijgen de kinderen veel vrijheid om te ontdekken. Het gaat hier niet om de prestatie maar om het plezier.”

Groepen
Scouting de IJsselgroep kent zes groepen: de Bevers van vijf tot zeven jaar, de Welpen van zeven tot elf jaar, de Scouts van elf tot vijftien jaar, de Explorers van vijftien tot achttien jaar, de Stam van achttien tot drieëntwintig jaar en de Plusscouts. Gezien de overweldigende belangstelling van de Welpen op de vrijdagavond en zaterdagochtend is de IJsselgroep anderhalf jaar geleden begonnen met een Welpengroep op de woensdagavond. Daarvoor worden nog meer deelnemers gezocht. Landsman: “Er zijn nu twaalf kinderen. We willen graag nog groeien om meer en grotere spellen te kunnen doen. Deze groep begint om 18.30 uur en gaat door tot 20.00 uur. We gaan dan bijvoorbeeld met zaklampen door het park, doen spellen, een vlaggenroof of we gaan vuur maken. Ieder half jaar stellen we een programma vast. Met verschillende activiteiten kunnen de kinderen dan insignes verdienen. Ieder kind is bij ons welkom. Ze hoeven beslist niet atletisch of superactief te zijn.”

Hoogtepunt
Het hoogtepunt is volgens de vrijwilligers het jaarlijkse zomerkamp. “Er zijn jaarlijks drie kampen: het gidsen-, weekend- en zomerkamp. Bij de laatste twee mag iedereen mee. We gaan dan vijf dagen naar een clubhuis van een andere vereniging, op fietsafstand, in de buurt.” De huidige populariteit van de scouting is onder meer te danken aan de geringe kosten, stellen de vrijwilligers. “De contributie is beperkt en de kampen zijn betaalbaar. We kunnen de kosten laag houden, omdat er erg veel vrijwilligers actief zijn. Bovendien denken we dat veel ouders hun kinderen graag activeren en laten socialiseren. Zeker in deze digitale tijd.”

Kinderen die interesse hebben voor de Welpengroep op woensdagavond kunnen mailen naar welpenwoensdag@ijsselgroep.org. Zij die interesse hebben voor andere groepen of als vrijwilliger, kunnen mailen naar ledenadministratie@ijsselgroep.org.

Afbeelding
Koorbazen knalt zeven keer in uitverkochte Axxor Fabriekshal Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Armin Spijkerman beste juniorenschutter van Nederland Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Omgeving Bastionstraat in Stadshagen afgezet door politie: onderzoek naar mogelijk zedenmisdrijf Algemeen 16 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.