Afbeelding
Eigen foto

Groot Mannenkoor mikt op verjonging met nieuwe cursus ‘Ontdek je stem’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Dirigent Hennie Ramaekers van het Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) verzorgt op 25 januari en 1 februari informatieavonden over de cursus ‘Ontdek je stem’. Ramaekers wil graag mannen, die nog nooit hebben gezongen, hun stem laten ontdekken en laten ervaren hoe plezierig zingen is.

En dat zingen een hele ontdekking kan zijn, bewijst de veertigjarige Erwin Plas. Hij zingt sinds september in het GMZ. Om heel praktische redenen kwam hij ermee in contact. “Ik woon sinds kort in Berkum. Op een buurtbarbecue werd ik gevraagd voor het koor. De repetities zijn op loopafstand. Het leek me wel handig om mensen te leren kennen. Verder had zingen altijd wel mijn interesse, aangezien ik theater doe en muziek maak met een vriend van me.”

Plas heeft als achtergrond kunstacademie en is docent grafische vormgeving. Hij vindt het geen probleem dat hij de jongste is van het koor. “Er zijn nog een paar veertigers, dan een hele tijd niets en verder veel ouderen.” Wat hem vooral enthousiasmeert zijn dirigent Ramaekers – onder meer bekend van de Mastreechter Staar – en de muziekkeuze. “Tja, het was niet direct mijn intentie om te blijven, maar dan kom je wat boven drijven en dan blijf je hangen”, vervolgt Plas lachend. “We hebben onlangs een opera gedaan. Dat was best ingewikkeld. Maar het is in feite voor mij reden geweest om door te gaan. En onze dirigent is fantastisch. Het is de manier waarop hij lesgeeft, hij is open-minded en heel inspirerend. Ramaekers is onbevooroordeeld en zorgt voor verjonging in de hoofden van de koorleden.”

Het GMZ streeft naar die verjonging van het koor. Het krachtige geluid van een mannenkoor spreekt ‘jongeling’ Plas aan. “Mijn muzieksmaak is heel breed. Ik heb een paar honderd elpees thuis. Het vaak oubollige karakter van een mannenkoor vind ik niet terecht. Het Groot Mannenkoor Zwolle is een koor van niveau en onze dirigent probeert dat naar een nog hoger niveau te brengen. Het is een hele ervaring om met hem te zingen en te ontdekken wat je nog niet van je stem weet. Ook wel spannend. Maar ook de gesprekken met de mannen onderling zijn leuk en inspirerend.”

Het Groot Mannenkoor Zwolle telt momenteel 85 leden. Zij repeteren wekelijks in wijkcentrum de Weijenbelt in Berkum. Wie de sfeer eens wil proeven, kan geheel vrijblijvend op een maandagavond om 20.00 uur binnenlopen. In het wijkcentrum zijn op 25 januari en 1 februari tevens de informatiebijeenkomsten over ‘Ontdek je stem’.

Kijk voor meer informatie op www.grootmannenkoorzwolle.nl.