Afbeelding

Henk Woldring spreekt in de Oosterkerk over Jan Amos Comenius

· leestijd 1 minuut Algemeen

DIEZERPOORT - Prof. Dr. Henk Woldring spreekt op woensdag 20 januari in de Oosterkerk. Hij verzorgt om 10.00 uur een lezing over ‘Jan Amos Comenius (1592-1670)- Erflater van onze beschaving'. De Oosterkerk is gevestigd aan het Koewegje 2 nabij de Turfmarkt.

“Verscheidene straten en scholen in Nederland zijn naar Jan Amos Comenius genoemd”, weet de 50-plus gespreksgroep, organisator van de lezing. “Wie was die man die in 1656 als vluchteling aankwam in Amsterdam en er veertien jaar – tot zijn dood in 1670 – bleef wonen? Velen wisten destijds niet meer dan dat hij op het nippertje aan geloofsvervolgingen in Tsjechië en Polen was ontkomen en dat hij een van de grootste geleerden van zijn tijd was. Later werd bekend dat hij op bezoek was geweest bij de filosoof Descartes en had gecorrespondeerd met Hugo de Groot. Hij was een grondlegger van de didactiek en een pedagoog die aanschouwelijk en interactief onderwijs in praktijk bracht. Hij was ook theoloog die in zijn tijd van godsdienstoorlogen gelovigen wilde leren wat tolerantie betekent. Ook was hij filosoof die professoren wilde leren om hun fragmentarische kennis te integreren in een omvattend wijsheidsdenken (pansofie). Hij was politicus die naar Breda reisde om de diplomaten die daar onderhandelden over het eind van de tweede Nederlands-Engelse oorlog, te leren dat de burgers geen wapenstilstand maar een duurzame vrede wensten.”

In deze lezing wordt aandacht besteed aan Comenius als vluchteling en aan zijn werk als theoloog, pedagoog, filosoof en politicus. De gespreksgroep: “In al zijn werken stond de vraag centraal: hoe kunnen wij mensen leren om de wereld te veranderen, zodat de mensheid als geheel (niet bepaalde groepen of volken) er beter van wordt en het welzijn van alle mensen wordt bevorderd? Met name deed hij een beroep op Europa om er alles aan te doen om de menselijkheid van de mensheid te bevorderen. Wij mogen hem een erflater van onze beschaving noemen.”

Prof. dr. H.E.S. (Henk) Woldring was tot 26 september 2008 als hoogleraar politieke filosofie verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit en was tevens bijzonder hoogleraar ‘Levensbeschouwing en politieke filosofie’. Hij publiceerde veel boeken en artikelen rond een veelheid van thema’s: pluralisme, sociale cohesie, de Franse Revolutie, christelijk sociaal- en politiek denken, vriendschap maar ook, naast een standaardwerk over Karl Mannheim, over Dostoyewski, Shakespeare en Goethe. Zijn boek over Jan Amos Comenius verscheen op 2 november 2014.

De entree voor de lezing bedraagt 5 euro, inclusief koffie of thee. Bel voor meer informatie Bert van de Venis, (038) 454 71 73, of mail naar fam.venis@home.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 18 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 18 uur geleden