Afbeelding

Blue Dew komt terug met The Fair Haired-Boy en gaat een cd opnemen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – De Zwolse theaterfolkband Blue Dew komt opnieuw op de planken met haar voorstelling The Fair-Haired Boy. De formatie speelt het sprookje sinds 2013 in een driemansformatie. Met de komst van gitariste en zangeres Helga Huisjes werden de theateroptredens even stilgelegd en werden een jaar lang muziekoptredens gegeven.

De formatie keert nu als viermansformatie terug met The Fair-Haired Boy; een voorstelling over de Ierse Rowan die al op jonge leeftijd zijn grote liefdes ontmoet in een tijd waarin muzikanten en vertellers door het oude Ierland trekken met muziek en verhalen.

Blue Dew bestaat al sinds 1990. De formatie schrijft tegenwoordig bijna alle liedjes zelf, daarbij beïnvloed door Ierse muziek: tunes en ballads. “We spelen vooral wat we zelf mooi vinden”, vertelt John Beumer. “Ballads zijn verhalende liederen en het past bij ons dat je met muziek wat kan vertellen.” In het verleden kondigde Beumer de muziekstukken altijd aan, maar tegenwoordig is de voorstelling één groot verhaal. “Steeds hetzelfde aankondigen vond ik een beetje saai worden. Het is veel mooier je voorstelling een kop en een staart te geven. Het verhaal wordt zo de verbinding; je houdt de mensen bij je. Zo gaan we met z’n allen de heuvel op en ook weer af.”

De liefde voor de Ierse muziek komt vooral van Pim Leutholff, die de muziek van huis uit heeft meegekregen. “Hij kan ook prachtig ballads zingen en klinkt als Andy Irvine”, volgens Beumer. “In onze beginperiode zongen we ook veel Bluegrass, Amerikaanse muziek uit de Appalachen van Ierse immigranten. Die muziek spelen we bijna niet meer, omdat het voor ons vaak te ongecompliceerde, vrolijke liedjes zijn.”

Gevoelsmuziek

De laatste vier jaar zit Blue Dew volgens Beumer in een flow. “Pim, Wendy (van Zomeren, red.) en ik houden van gevoelsmuziek. Nu met deze productie hebben we echt van : ‘hé, het klopt nu’. Daarom gaan we komende maand drie dagen de studio in om The Fair-Haired Boy op te nemen op cd.” Maar nu dus met Huisjes die zich twee jaar geleden bij Blue Dew aansloot. “Heel erg gaaf”, reageert ze. “Het wordt het eerste document puur van ons vieren.” De van oorsprong uit Nijverdal afkomstige muziekdocente zag en sprak Blue Dew ruim twee jaar geleden op het Storytelling Festival in Amsterdam. Ze genoot van de voorstelling, de aankleding en het sfeertje. “Er was echt een klik. Toen had ik nog niet het idee dat ik ooit met hen zou spelen. Ik heb de formatie onthouden en ben onder meer vrienden geworden op Facebook.” Enkele maanden later werd ze tot haar verrassing door Blue Dew gevraagd mee te komen spelen. “Helaas net in een periode dat ik het zelf te druk had. Ik heb hun toen wat namen van andere muzikanten doorgegeven. Maar Blue Dew reageerde -en dat vond ik heel bijzonder- dat ze dan liever wilden wachten tot ik het minder druk had.” Waarna in februari 2014 de huidige connectie werd gelegd.

Haardvuurtje

Ondertussen voelt ze zich als een vis in het water bij de Zwolse formatie. “Ik speelde al met individuele vertellers en geniet ervan dat de luisteraar wordt meegenomen in het verhaal. Van bandleden ben ik gewend dat ze erg voor zichzelf gaan. Bij Blue Dew is dat niet zo; we luisteren erg goed naar elkaar. Al op de eerste avond voelde ik: dit zijn mijn type mensen, ook muzikaal. We houden allemaal van een haardvuurtje, wandelen door de natuur en goede gesprekken en zo brengen we dan ook geregeld veel tijd door met elkaar.”

Prentenboek

Een speciale ambitie heeft de formatie niet. Wel leeft de wens om de anderhalf uur durende The Fair-Haired Boy om te zetten in een Nederlandstalige kindervoorstelling. Een bezoek aan Ierland sluiten de artiesten niet uit, maar dan vooral om inspiratie op te doen. Leutholff schildert de cd-hoes, de poster en ook het achterdoek van de voorstelling. Beumer: “Mogelijk ontstaat er zo een prentenboek. Dat zou een prachtig eindproduct zijn.”

Nu de voorstelling met zijn vieren wordt gespeeld treedt hij als verteller wat minder op de voorgrond. “We willen het publiek meer raken met muziek. Daarom treedt Wendy met haar viool meer naar voren. Dan komen we alle vier ook meer als gelijken op het podium en is het niet de verteller meer die veel aandacht krijgt. Kortom, we vertellen meer met de instrumenten.”

Optreden

Blue Dew treedt op zondagmiddag 28 februari op in Goudsteeg21 in Zwolle met het muziekprogramma Blue Dew & Ernst Bunders. Daar worden de mooiste nummers uit de voorstellingen van Blue Dew gespeeld met gitarist, drummer en singer-songwriter Ernst Bunders.

Wie The Fair Haired-Boy wil ervaren, kijkt op de website:

www.bluedew.nl.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 20 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 20 uur geleden