Afbeelding
Erik-Jan Berends

Stichting Focus nestelt zich in voormalige school aan de Zerboltstraat

· leestijd 2 minuten Algemeen

DIEZERPOORT – Directeur Hanneke Nolet is trots op de uitgebreide locatie van ‘haar’ stichting Focus aan de Zerboltstraat. De stichting, met als expertise herstel en ervaringsdeskundigheid, ondersteunt mensen met een afstand tot de maatschappij /arbeidsmarkt. Sinds 1 december is iedereen welkom in de voormalige school én in de tweedehands kledingwinkel aan het Diezerplein.

“Focus is zo’n vijftien jaar geleden voortgekomen uit zorgvernieuwingsprojecten om mensen uit de psychiatrie weer meer regie over hun eigen leven te geven. Er werd toen nog veel over hen beslist in plaats van mét hen”, herinnert Nolet zich. De stichting biedt nu dagbesteding en ondersteunt mensen die een traject volgen en bezig zijn met hun toekomst. Negentig procent van de medewerkers van Focus heeft ervaring met de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz), er zijn zeven betaalde krachten en daarnaast zijn er gemiddeld veertig mensen die een traject volgen, of als vrijwilliger actief zijn.

Taboe

Onder andere bestrijding van stigma is voor Focus een belangrijk punt. Nolet: “Cijfers tonen aan dat in Nederland één op de vijf mensen te maken krijgt met bijvoorbeeld een depressie of een angststoornis. Toch rust er nog steeds een taboe op dergelijke ziektebeelden. Veel mensen hebben nog steeds het beeld van schreeuwende, verwarde personen op straat als het gaat om GGz. De maatschappij is goed op weg om de samenleving toegankelijk te maken voor mensen met een lichamelijke beperking of bijvoorbeeld het Down-syndroom. Als het gaat om psychiatrie is er nog veel werk te verzetten. Gelukkig zijn er veel projecten in ontwikkeling die uitgaan van de talenten van mensen.”

Talenten

Ook Focus kijkt naar de kracht van mensen, vervolgt de directeur. “Door mooie, positieve projecten op te zetten zie je het zelfvertrouwen van mensen die bij ons in traject zijn of dagbesteding volgen groeien. Ze ontdekken nieuwe talenten of oude talenten worden weer opgepakt. Om deze ontwikkeling buiten Focus voort te zetten heb je ook een tolerante samenleving nodig.” De doelgroep van Focus gaat haar aan het hart. “Het is voor iedereen belangrijk een zinvolle dagbesteding te hebben. In het verleden waren we vooral een inloop- of huiskamerplek, waar mensen kwamen voor een luisterend oor en informatie. Tegenwoordig ligt de nadruk vooral op participatie in de breedste zin van het woord.” Focus is een cliëntgestuurde organisatie die werkt op basis van gelijkwaardigheid, volgens Nolet. “Groei is ons principe. De projecten worden met ondersteuning van het team gedraaid door de mensen die in traject zijn en onze vrijwilligers. Doel is doorstroming naar werk buiten Focus of opleiding.”

Wijkfunctie

De cliënten worden doorverwezen door diverse organisaties en de sociale wijkteams. Stichting Focus bedient een brede doelgroep. Mensen met psychosociale problematiek, mensen met een grote afstand tot de samenleving of niet als vanzelfsprekend hun weg kunnen vinden in de samenleving. Daarnaast heeft de stichting een wijkfunctie. Focus is een onafhankelijke schilvoorziening. “We zijn geen hulpverleners. We doen zo gewoon mogelijk, zoals je thuis ook doet. We gebruiken onze ervaring en intuïtie. Een instructiemap is er niet, ons werk is maatwerk”, aldus Nolet.

Projecten

Sinds de zomer zitten de meeste projecten van Focus aan de Zerboltstraat 63. Voorbeelden zijn het kunstatelier, textielatelier, De Winkel en de lunchroom, voor iedereen toegankelijk. Overigens heeft Stichting Focus nog veel meer projecten zoals Focus op Bezoek, Herstelgroepen en Focus op Huisdieren.

Kijk voor meer informatie over stichting Focus op www.focuszwolle.nl. Focus is iedere werkdag open van 09.00 tot 17.00 uur.