Afbeelding
Eigen foto

Meander Bigband houdt uitzwaaiconcert voor vertrek naar Shanghai

· leestijd 1 minuut Algemeen

AA-LANDEN – De Meander Bigband houdt op zaterdag 9 april van 15.00 tot 17.00 uur een uitzwaaiconcert in de aula van het Meander College aan de Dobbe.

Alle inwoners van Zwolle worden uitgenodigd voor dit benefietconcert voordat de band naar Shanghai vertrekt. De Meander Bigband heeft er een gewoonte van gemaakt om iedere drie jaar een tournee te houden in het buitenland. Dat is gelukt met reizen naar Zwitserland, Duitsland, Engeland, Spanje, en Amerika (Boston). Dirigent Albert Dam was vorig jaar op bezoek bij zijn schoonzus in Shanghai. Zij heeft kinderen op een internationale school zo is de connectie gemaakt.

Alle orkestleden en begeleiders betalen zelf de helft van het benodigde bedrag, zo’n 600 euro poer persoon. De rest van het geld wordt binnen gesprokkeld uit de inkomsten van optredens, speciale acties en donaties. De contacten in Shanghai worden voor de band gelegd door de schoonzus van Albert Dam en door David Shen die veel concertreizen in China organiseert. Voor de laatste ontbrekende 5.000 euro is de Meander Bigband een crowdfunding-actie begonnen. Ze vraagt mensen, organisaties en bedrijven een bepaald bedrag te doneren en daarvoor krijgen ze een contraprestatie, variërend van een ‘knuffel’ tot een volledig concert. Alle informatie is te vinden op www.meanderbigband.nl.

In het schooljaar 1996-1997 werd op het Meander de muziektheaterproductie “Contrasten”, onder regie van dramastudente Deirdre Swen opgevoerd.

Albert Dam - student schoolmuziek aan het conservatorium van Zwolle – had in het kader van een projectstage de muzikale leiding.

De muziektheaterproductie was een succes!

Albert Dam kwam in 1997 met de vraag of hij op het Meander College een schoolorkest mocht oprichten. Hij wilde een afstudeerscriptie schrijven over schoolorkesten in Nederland én aan den lijve ervaren wat dat inhield. Tevens wilde hij graag het voorbeeld volgen van Anne Oosterhaven, dirigent van de Bogerman Bigband in Sneek. Toenmalig conrector Janpieter Boudens was direct enthousiast en dus was de start snel een feit. Naast de Meander Bigband kent de school inmiddels het Meander Popkoor, het Meander Strijkensemble en Meander Vocaal (leerlingen met muziek als examenvak).

De Meander Bigband heeft vervolgens een explosieve groei doorgemaakt naar een volledige bigband bezetting, met zo’n veertig muzikanten. De groei was zó explosief dat er, naast de ‘grote’ Meander Bigband, een Junior Bigband moest komen voor de leerlingen uit klas 1 en 2.

De ontwikkelingen leidden tot optredens bij diverse evenementen in Zwolle en omstreken, waaronder de Stad als Theater, de Halve Marathon, Nieuwjaarsrecepties van de gemeente en de Lions en het Stadsfestival. Ook wordt een jaarlijks tijdens de basisschooltour een serie basisscholen bezocht.

Naast ‘betaalde’ optredens heeft de band ook altijd op non-profit basis meegewerkt aan bijvorobeeld de playbackshow ‘Het Spektakel’ van verstandelijk gehandicapten in de WRZV-hal.

Afgelopen december overhandigde het koor een bedrag van 9.000 euro aan Het Glazen Huis / Serious Request. Dat was de opbrengst van de cd ‘A New Tomorrow’, die speciaal hiervoor werd opgenomen.