Afbeelding
zwollefotografie

Het energielabel, wat betekent dit en wat moet je doen

· leestijd 2 minuten Algemeen

Het energielabel voor Huizen

Het Energielabel geeft jou als koper inzicht in de energiezuinigheid van een bepaald huis. Huiseigenaar hebben in 2015 een indicatie van het energielabel ontvangen. Bij dit voorlopige label is rekening gehouden met de standaard kenmerken van een huis, bijvoorbeeld het bouwjaar, woonoppervlakte of woningtype.

Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens die je kan vinden in bijvoorbeeld het kadaster. Het label is dus een schatting, vandaar dat het definitieve label kan afwijken van het definitieve energielabel.

Energielabel A t/m G

De meest energiezuinige woningen krijgen energielabel A. Energielabel G staat voor de minst energiezuinige woningen. Het energielabel is 10 jaar geldig en verplicht bij het verkopen van jouw woning.

Waarom een energielabel?

In het definitieve label staat welke maatregelen je nog kan treffen om jouw huis energie zuiniger te maken. Het mooie is, dat er ook staat vermeld wat de bijbehorende kosten zijn en ook het rendement wat je ermee zult behalen.

Het energielabel is ingevoerd volgens een Europese richtlijn, de Energy Performance of Buildings Directive. Uiteraard is het doel hiervan om mensen bewuster te laten omgaan met de energie en eventuele maatregelen te treffen.

De aanvraag en registratie

Huiseigenaren die hun huis willen verkopen, moeten het indicatieve energielabel voor de verkoop online aanpassen naar de huidige situatie. Vergelijkbaar met de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst. Huiseigenaren loggen daarvoor met hun DigiD in op Energielabelvoorwoningen.nl en passen daar hun woninggegevens aan. Soms wordt om digitaal bewijs gevraagd, zoals een bouwtechnisch rapport, factuur of foto. Als een erkend deskundige - een makelaar, energieadviseur of bouwtechnicus - de aanvraag heeft goedgekeurd, wordt het label in een online database geregistreerd. Deze deskundigen mogen zelf hun administratiekosten bepalen. De administratiekosten lopen uiteen van enkele euro's tot enkele tientjes per aanvraag.

Het energielabel is niet voor alle woningen verplicht. Voor monumenten en woonboten geldt de verplichting bijvoorbeeld niet.

Geen label?

Huiseigenaren die bij verkoop van hun woning niet kunnen aantonen dat het energielabel is geregistreerd, riskeren een boete van maximaal € 405. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet hierop toe. Mensen die in de afgelopen jaren een energielabel hebben aangevraagd, hoeven geen nieuw label aan te vragen. Het oude en het huidige energielabel blijven tien jaar geldig.

Stap voor stap

  1. Log in met DigiD op Energielabelvoorwoningen.nl
  2. Controleer de woninggegevens en pas ze eventueel aan
  3. Voeg digitaal bewijs toe
  4. Selecteer een erkend deskundige
  5. Verstuur de gegevens
  6. Ontvang het definitieve energielabel per mail

Niet eens met definitief label?

Als u het niet eens bent met het definitieve energielabel, kunt u dit bespreken met de deskundige die u het label heeft verstrekt. Komt u er niet uit? Dien dan een klacht in bij de Geschillencommissie Energielabel, dat kost € 27,50. De uitspraak van de commissie is bindend.

Aandachtspunten

  • Alleen de huiseigenaren die hun woning willen verkopen of verhuren hebben een definitief energielabel nodig.
  • Nog geen voorlopig energielabel ontvangen? Bekijk het label op Zoekuwenergielabel.nl
  • Het voorlopige energielabel is gebaseerd op de standaardkenmerken van de woning, zoals het woningtype en het bouwjaar.
  • Huiseigenaren kunnen het voorlopige energielabel gemakkelijk definitief maken op Energielabelvoorwoningen.nl Soms moeten de woningkenmerken worden aangepast.
  • Erkend deskundigen controleren de wijzigingen en mogen voor die werkzaamheden zelf een prijs bepalen. De administratiekosten variëren van een paar euro tot enkele tientjes per aanvraag. Het standaardwerk voor het definitief maken van het energielabel hoeft niet duur te zijn.
  • Huis kopen? Laat een aankoopmakelaar of bouwkundige het definitieve energielabel checken.
  • Huiseigenaren die hulp nodig hebben, kunnen hulp vragen aan erkend deskundigen. Tegen een meerprijs helpen zij de bewijsstukken te verzamelen en de aanvraag compleet te maken.
  • Meer informatie over het energielabel staat op Rijksoverheid.nl en op Energielabelvoorwoningen.nl
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 20 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 24 apr, 11:00
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 24 apr, 10:50
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 24 apr, 10:15