Afbeelding
Ferdy Damman

Concertfotografen exposeren in de Statenzaal

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD - Het kersverse Hedon Productiehuis programmeert in de Statenzaal in Zwolle de expositie ‘3 Songs No Flash’ van professionele fotografen Raymond van Olphen en Ferdy Damman. De expositie is te bezoeken van 17 juni tot en met 25 september en elke donderdag tot en met zaterdag geopend tussen 12.30 en 17.00 uur. De toegang is gratis.

Met eigentijdse exposities wil Hedon een tijdelijke invulling geven aan het sinds kort leegstaande monumentale pand aan de Diezerstraat. ‘3 songs No Flash’, in de wereld van live concertfotografie is dat alle tijd die je krijgt om het perfecte beeld te schieten van een artiest. Toch hebben topfotografen Ferdy Damman en Raymond van Olphen niet meer tijd nodig om de artiest, sfeer en setting goed te vangen. Voor deze expositie selecteerden zij hun mooiste foto’s van hedendaagse popartiesten, van internationale iconen als de Rolling Stones en Madonna tot veelbelovende Nederlandse artiesten als Typhoon en Douwe Bob. "De foto’s hebben een bijzonder kunstzinnig karakter. Ze vertellen een groter verhaal over de artiest of band dan het in de foto gevangen moment van een concert. Ook geeft de expositie inzicht in de wereld van concertfotografie. Een wereld van tijdsdruk en grote contrasten. Van massale stadion concerten met honderden fans tot de intieme soms eenzame sfeer backstage", meldt Hedon.

Ferdy Damman is 38 jaar en heeft onder meer de vakopleiding fotografie, aan de Fotovakschool in Apeldoorn gevolgd. Momenteel werkt hij als huisfotograaf bij de Heineken Music Hall en Ziggo Dome. Ook is hij vaste fotograaf voor het ANP. Verder heeft hij ervaring bij onder meer de Nationale Politie, MojoConcerts, Wereldhave, Parool, Algemeen Dagblad, Friendly Fire, Stage Entertainment. Artiesten die hij heeft gefotografeerd zijn onder andere Typhoon, James Morrison, Lil’Wayne, Hans Teeuwen en Najib Amhali. In 2009 heeft hij de eerste prijs behaald bij de Zilveren Camera, Kunst, Cultuur & Entertainment.

Raymond van Olphen is freelancefotograaf met een voorliefde voor muziek. De Zwollenaar begon jaren geleden als huisfotograaf van Hedon. Hij werkt onder meer voor NPO 1, 2 (3FM’s Glazenhuis, Pinkpop, Lowlands, ESNS), Hollandse Hoogte, Musicmaker, Provincie Overijssel, 8 Ball en Bos Theaterproducties. Artiesten die hij heeft gefotografeerd zijn onder andere de Rolling Stones, Stromae, Iggy Pop, The Police, Radiohead en Grace Jones. Ook verzorgt hij voor diverse artiesten foto’s voor promotiemateriaal en albumartwork waaronder Anneke van Giersbergen, The Gentle Storm en Bertolf. Van Olphen maakte deel uit van het Lorrainville project dat een prestigieuze Edison Award binnenhaalde.

Met het vertrek van de Stadkamer uit de Diezerstraat komt ook het Rijksmonumentale pand Gouvernementsgebouw (Statenzaal en aanliggende ruimten) leeg te staan. De gemeente Zwolle heeft met Hedon afgesproken dat Hedon het gebouw tijdelijk gaat invullen. Het productiehuis van Hedon zegt deze kans graag aan te grijpen, omdat het Gouvernementsgebouw met zijn prachtige architectuur en historische verleden tot de iconen van Zwolle behoort. Met twee eigentijdse exposities wil Hedon de schoonheid van het monumentale pand tonen aan een breed publiek. Behalve de exposities in de leeszaal, is het gebouw zelf ook nadrukkelijk onderdeel van de expositie.

Kijk voor meer informatie op www.hedon-zwolle.nl/expo.