Nieuw record voor Kerstpakkettenactie Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De jaarlijkse kerstpakkettenactie heeft afgelopen weekend een recordopbrengst van 37.363 producten opgeleverd. Vrijwilligers hebben ze ingezameld bij alle Jumbo supermarkten en de Albert Heijn-winkels in Zwolle-Zuid.

Maar de teller van de recordopbrengst tikt nog gewoon door. “Het klinkt misschien raar. Maar we gaan nog meer producten kopen van alle giften die we hebben gekregen, 12.500 euro tot nu toe. We willen dat elk pakket gelijkwaardig is. Zo hebben we bijvoorbeeld niet genoeg wasmiddel. Daarvan gaan we aanvullend inkopen bij Jumbo supermarkten. Ik verwacht dat de teller dit jaar boven de 40.000 producten uitkomt”, legt de coördinator uit.

Dit jaar worden er 2.100 kerstpakketten gemaakt, vijfhonderd vrijwilligers helpen mee. Om alle boodschappen te kunnen vervoeren en opslaan, zijn het afgelopen jaar duizend bananendozen gespaard. Voor de Kerstpakkettenactie Zwolle zijn vorig jaar 35.340 producten ingezameld. Er zijn toen 1.767 kerstpakketten gemaakt en er is voor 9.613,29 euro aan giften gedoneerd. Dit jaar was het streefdoel 40.000 producten. De Beer: “Het is mooi om meer producten binnen te halen. Dan heeft de Voedselbank ook voedsel voor de dagen na Kerst.”

Nu staat de organisatie nog een uitdagende klus te wachten. Al die producten moeten nog worden ingepakt. Dat gebeurt woensdag door ruim tweehonderd vrijwilligers. Zij hebben de opgave om in drie uur tijd 2.100 kerstpakketten klaar te maken. Dat betekent dat elke vijf tellen een pakket van de band af moet rollen. De Beer: “Voor de inpakavond hebben we maar liefst 2,5 kilometer tape klaarliggen. Dat is nodig voor het goed dichtplakken van de kerstpakketten. Vorig jaar zaten er zoveel producten in het pakket, dat we de onderkant van de doos extra moesten verstevigen.”

Dezelfde avond halen de verschillende instanties de pakketten op. “Wij hebben de vrijwilligers al aangegeven dat ze sportieve kleding aan moeten trekken, want deze avond krijgen zij een work-out cadeau”, besluit de coördinator lachend.