Afbeelding
Erik-Jan Berends

Kunstenaars worden uitgenodigd via ‘City Mapping’ de ideale stad te bouwen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD - Creatievelingen kunnen op zaterdag 28 januari van 13.30 tot 21.00 uur in een workshop City Mapping uiting geven aan hun ideeën voor de ‘ideale stad’. “We richten ons op de Zwolse binnenstad, maar het Broerenkwartier in het bijzonder”, vertelt kunstenaar Stephanie Jansen. De workshop is een initiatief van Storing AUB, een activiteit van Jansen, in samenwerking met galerie Blauwdruck en de organisatie is in handen van Studio Ferweda.

De deelnemers kunnen met collage-, teken- en driedimensionale technieken hun ideale stad vormgeven, Voordat ze daarmee aan de slag gaan, verzorgt Jansen een presentatie over kusntenaars en filosofen die ideeën hebben gehad over de utopische stad, hoe een stad er volgens hen zou moeten uitzien. De groep beweegt zich daarna van galerie Blauwdruck aan de Klokkensteeg naar buiten, een gebied met veel leegstand. “Daar gaan we met alle zintuigen onderzoek doen”, legt Jansen uit. “We laten het aan de verbeelding over hoe dat stukje Zwolle zou kunnen zijn. Als kunstenaar word je niet gehinderd door grenzen. Je kan bijvoorbeeld denken aan hangmatten tussen de lantaarnpalen of meer bootjes in de gracht. Veel extremer zijn bijvoorbeeld de ideeën van kunstenaar Constant Nieuwenhuys, die tien jaar lang de verdiensten uit zijn COBRA-tijd heeft gebruikt om de gelukkige stad te bouwen. Hij kwam onder meer met een stad boven de stad. Een ultieme vorm van vrij dwalen.”

Schuren

Leegstaande winkelpanden en kantoren en onveiligheid zijn voor de kunstenares mogelijk een teken dat het huidige concept van hoe een binnenstad eruit moet zien, lijkt te schuren. “Misschien zijn we aan een nieuwe vorm toe.”

Na het onderzoek gaan de deelnemers in de galerie aan de slag met materialen. De resulaten hiervan worden een week later, op zaterdag 4 februari gepresenteerd in de galerie. De bezoekers, maar uiteraard ook buurtbewoners, kunnen dan kennisnemen van de creatieve ideeën. Het idee City Mapping komt van Jansen. “Het betekent in feite jezelf verdwalen in de stad om die zo goed te verkennen. Zo gebruik ik de stad als inspiratiebron voor kunst.” Het initiatief bij Blauwdruck is voor haar in eerste instantie een interessante workshop. “Mocht er wat met de ideeën worden gedaan, dan is dat natuurljk heel leuk. Maar dat is niet direct de insteek.”

De workshop staat open voor creatieve mensen op alle niveaus. Kijk voor meer informatie op www.storingaub.nl. Wie nog vragen heeft, kan per mail of telefonisch contact opnemen met Stephanie Jansen: info@storingaub.nl of 06-246 13 047.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32