Afbeelding
Erik-Jan Berends

Zwolse studenten succesvol met Happietariarestaurant voor kinderen in Mumbai

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring) BINNENSTAD - Het goede doel-concept van Happietaria draait volgens de initiatiefnemers als een tierelier in Zwolle. De studenten die van 10 februari tot 10 maart het voormalig pand van café de Casteleyn in de Kamperstraat hebben ingenomen, noteren meer dan duizend gasten en een vette winst. Het restaurant is volgeboekt en de maaltijden zijn niet aan te slepen.

“Wij willen sowieso 10.000 euro binnenhalen”, vertelt PR-coördinator Karen Snijder gedreven. “De eerste week na de start leverde ons gelijk 4.000 euro winst op.” Het landelijke concept, bedacht door stichting Happy Gift, wordt ingezet voor het doel ‘Bevrijd kinderen uit de prostitutie in Mumbai’, het werk van International Justice Mission (IJM) in India. De teksten op het restaurantraam en de placemats benadrukken dit. Karen: “Mijn doel is mensen bewust maken dat er nog zoveel onrecht is en dat we daar met elkaar wat aan kunnen doen.”

Happietaria draait volledig op vrijwilligers en werkt met zoveel mogelijk gesponsorde producten en zo min mogelijk onkosten. Met Margarethe Sterk als leading lady begonnen de studenten vorig jaar april met de eerste voorbereidingen. Nu staan honderd Zwolse studenten op de werklijst. Het managementteam bestaat uit acht personen die ieder een commissie leiden met in ieder geval twee vervangers zoals de personeelsmanager, de pandcoördinator en keukencoördinator Natascha de Bruin. “Met behulp van haar oom, die chefkok is, hebben we de recepten bedacht. Hij is regelmatig aanwezig”, aldus Karen.

Happietaria Zwolle liep echter niet gelijk op rolletjes. “We hadden alles getest, de vaatwasser en de frituur enzo,” vertelt Karen. “De aansluitingen stonden nog op één groep. Toen viel de stroom uit en moesten we in het donker proefdraaien.” Op het menu staat bijvoorbeeld een varkenshaasje gerold in spek en mosterd met als nagerecht het bladerdeeghapje met appel, spijs, kaneel en een bol Malaga ijs. Hoe gaat het dan in de keuken? Karen: “We hebben een rooster. De voor- en nagerechten zijn het makkelijkst. Voor de hoofdgerechten gebruiken de studenten die diensten hebben de instructie met foto. In het begin kookten we de groenten in water en niet in bouillon en duurde het twintig minuten voordat het gaar was. Gelukkig kregen we deze tip van de chefkok op de tweede dag.”

“Iedereen spreekt het Happieconcept aan. We wilden breed inzetten met onze promotie. Er komen diverse mensen. Niet alleen studenten. Ook mensen die het op Facebook hebben gezien. Dat is heel leuk. We krijgen veel positieve reacties. We hebben de lat hoog gelegd en we willen professioneel zijn. Nu zie je het resultaat. Dat het goed draait en dat we er met elkaar voor gaan. Het succes geeft ons energie.”

Wie meer wil weten over Happietaria Zwolle kijkt op http://happietaria-zwolle.nl/doel/.