Afbeelding
Pedro Sluiter

Echtpaar Thalen-Zoer viert platina huwelijksfeest

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Johan Talen (90) en Johanna Zoer (92) vieren maandag hun 70-jarig huwelijksfeest. Wethouder Ed Anker heeft het echtpaar 's morgens persoonlijk gefeliciteerd.

De echtelieden komen beide uit de scheepvaart en hebben elkaar ontmoet in Naarden-Bussum op een landdag van de Hervormde Gemeente Zwolle. Ze hebben drie kinderen, een dochter en twee zonen, waarvan een zoon is overleden. Tevens hebben ze drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Het echtpaar heeft altijd in Zwolle gewoond. Johan Thalen was bij zijn ouders aan boord en zijn vrouw had een betrekking in Zwolle. Ze hebben altijd veel gefietst en gelopen.

In september 1944, toen de luchtlandingstroepen in Arnhem landden, vorderde de Wehrmacht het schip van de ouders van Johan Thalen en het tweede schip waar zijn oudste broer op voer. Zij moesten met een lading naar Duitsland. Gelukkig kregen ze geen militairen aan boord en zijn ze ondergedoken met lading en al aan de Wetering nabij Kalenberg. Daar was Johanna Zoer ook bij. Daar heeft de ondergrondse hen aan woonruimte geholpen in een afgekeurde boerderij. Bij een razzia moesten zij toch vertrekken, zonder brandstof voor de motor. Johan Thalen ging met zijn broers met de beide schepen op weg. Zijn ouders en de vrouwen en kinderen bleven thuis aan de Wetering.

Bij Kadoelen Brug in Vollenhove werden zij verrast door een sleepboot van de Kriegsmarine die hen naar Duitsland moest brengen. ’s Nachts zijn ze heel stil met de roeiboot naar de overkant gevaren en hebben ze de boot laten zinken, waarna ze weer onderdoken. De schepen hebben ruim een jaar in Bremerhaven gelegen. Bij terugkomst van het schip van de vader van de heer Thalen bleek het total loss.

Johan Thalen heeft verder nog als hoofdconducteur bij de Nederlandse Spoorwegen gewerkt.