Afbeelding
Ger Breman

Kunstenaarsvereniging Palet bestaat zeventig jaar en houdt open atelierdagen

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Kunstenaarsvereniging Palet houdt op zaterdag 22 en zondag 23 april open dagen aan de Bagijneweide 15 in Zwolle. Dat is bijzonder, want het is deze maand precies zeventig jaar geleden dat Palet werd opgericht.

De ateliers zijn te bezichtigen en de kunstenaars lichten er hun werk toe. Schilderijen, grafiek, sieraden en keramiek zijn te zien en te koop. Voor belangstellenden worden demonstraties gegeven in diverse technieken, waaronder RAKU stoken op het terrein. Bezoekers kunnen zich laten portretteren in houtskool of krijt. Als het portret naar tevredenheid is, is een kleine bijdrage voor de vereniging welkom. Aan de bar op de begane grond kunnen bezoekers een kopje koffie of iets anders drinken. Het Paletgebouw is op beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Activiteiten

De open dagen zijn de eerste in een reeks van activiteiten die Palet dit jaar laat zien in het kader van zijn zeventigjarig bestaan. Later volgt een dubbeltentoonstelling in de Grote Kerk en bij Waanders In de Broeren, van 22 mei tot en met 12 juni.

Betekenis

De kunstenaars van Palet maken gebruik van veel technieken: van het klassieke tekenen en schilderen met olie- en waterverf tot en met het digitaal ontwerpen met de computer. “Maar welke techniek er ook wordt gebruikt, waar het om gaat is dat de kunstenaar ons op een andere manier naar de wereld laat kijken. Een schilderij kan de blik op onze omgeving veranderen én verdiepen. Kunst verandert onze conceptie van de werkelijkheid. Ook kunstenaars die in drie dimensies werken, beeldhouwers, pottenbakkers en keramisten laten ons kijken in verwondering”, aldus Palet.

RAKU

Keramisten Frida Hengeveld en Peter van Steenwijk geven tijdens de open atelierdagen een demonstratie RAKU stoken. RAKU is een oude Japanse techniek, waarbij geglazuurd aardewerk vanuit de gloeiende oven wordt afgekoeld in een ton met zaagsel. Door de plotselinge afkoeling komen er barstjes in het glazuur (craquelé). Door de hitte vat het zaagsel vlam, de rook dringt in de barstjes en kleurt ze zwart. Zo ontstaat een patroon van zwarte lijnen in het glazuur. Het samenspel van de kleuren in het glazuur en het zwarte craquelé zorgt voor de karakteristieke RAKU keramiek.

Portret

Beeldhouwster Evelyn Broere demonstreert hoe een beeld in steen wordt uitgehakt. Het beeld zit er al in het blok steen, zei Michelangelo, maar je moet beeldhouwer zijn om het eruit te kunnen hakken. Graficus Claudia van de Leur laat het hele proces van de meerkleurenhoutsnede zien, vanaf het snijden in de plaat tot en met het drukken. Wie dat wil, kan een portret laten maken door de Montmartre tekenaars, die de gelaatstrekken van hun model proberen te vangen in een vlotte schets met krijt of houtskool.

Informatie

Op de eerste en tweede verdieping (lift aanwezig) kunnen de privé-ateliers van de kunstenaars worden bezocht. In de gangen exposeren de vrije leden van Palet hun werk. Op de begane grond is de bar en zijn kraampjes waar werk van kunstenaars te koop is. Ook is er informatie te krijgen over lidmaatschap en de verschillende cursussen, die gedurende het jaar in de Palet-ateliers worden gegeven.

De open dagen zijn op zaterdag en zondag 22 en 23 april van 11.00 tot 17.00 uur in het Paletgebouw aan de Bagijneweide 15. De toegang is vrij. Er is parkeergelegenheid vlakbij op de Turfmarkt. Kijk voor meer informatie op www.paletzwolle.nl.