Vrije School Michaël wint de Groene Prijs 2017

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) HOLTENBROEK – Op een vol en groen schoolplein heeft Patrick Rijke, fractievoorzitter van GroenLinks Zwolle, woensdagmiddag de Groene Prijs 2017 uitgereikt aan directeur Daniëlle Wessels van de Vrije School Michaël in Holtenbroek.

De kinderen zongen de fractievoorzitter toe, voordat hij het certificaat aan de directeur overhandigde. “Als school vinden we het erg belangrijk dat onze leerlingen actief en zelf scheppend zijn. Het bestaande schoolplein nodigde daartoe niet uit”, legt Wessels uit. “Daarom hebben besloten tot de aanleg van een groen speelplein dat de verbinding legt met de natuur en kinderen leert dat ze daarvoor verantwoordelijkheid dragen.” Het werd volgens haar een ‘enorm project’. De benodigde zestigduizend euro werd via veel fondsen geworven.

“De kinderen hebben zelf de oude tegels eruit gehaald en een sponsorloop gehouden”, vervolgt ze. “De ouders hebben ook veel gedaan, waaronder een buitenlokaal gemetseld.” In oktober is het groene speelplein al geopend, maar na de vereiste keuring werd woensdag nog gewerkt aan een paar laatste ‘puntjes’. Sinds de herfstvakantie wordt er druk gespeeld op het plein. De kinderen pompen water op, bouwen dammen en hutten met takken, geven optredens in het buitenlokaal, doen evenwichtsspelletjes met lange planken, spelen ‘boomtikkertje’ tussen de beschilderde takken, en kletsen gezellig op de bankjes, gaan de glijbaan op- en af, lopen door de tunnel en springen over plassen.

Inmiddels blijkt dat het groene speelplein niet alleen aantrekkingskracht heeft op de schoolkinderen, maar ook op kinderen uit de buurt. “We hebben bewust stukken uit de omheining weggezaagd”, zegt Wessels. “Nu hebben we ook geen last van graffiti en vandalisme meer en er ligt nauwelijks troep; de hangjongeren ruimen het zelf op. Ze voelen door het open karakter zelf hun verantwoordelijkheid.”

Vrije School Michaël leidt de kinderen op tot wereldburgers met verantwoordelijkheid, volgens de directeur. “We leren ze niet alleen met het hoofd, maar ook met de handen te werken. Daarom vinden kinderen het leren hier leuk.”

De gemeente Zwolle heeft de jaarlijkse Groene Prijs officieel erkend. De prijs wordt toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van natuur en milieu én die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving.
“Het is de 21e keer dat we deze prijs uitreiken. Zwollenaren kunnen de laatste jaren kandidaten nomineren. Zo proberen we te bereiken dat de toekenning meer vanuit de stad zelf komt”, aldus Rijke. Zijn fractie moedigt andere scholen aan het groene voorbeeld van Vrije School Michaël te volgen. Rijke: “Het plein is grotendeels door ouders en kinderen zelf aangelegd. Het bevordert de gezondheid, is aangenaam, nodigt uit om te bewegen en staat dichtbij de natuur. De jeugd heeft de toekomst en leert zo gezond in het groen te leven.”