Minibiebs gaan na openingsfeest de wijk Holtenbroek in

· leestijd 1 minuut Algemeen

HOLTENBROEK – Tijdens het Kinderplatform van Travers Welzijn is vorig jaar zomer het idee van Minibiebs ontstaan. Vrijdag zijn ze, na de opening in Winkelcentrum Holtenbroek, met fietstaxi’s de wijk ingebracht.

“Kinderen signaleerden dat veel kinderen uit de wijk niet meer naar de bibliotheek gaan. Ouders vinden dit te ver weg of het komt er niet van. De kinderen zijn daarom begonnen met het maken van twee Minibiebs voor de wijk”, aldus Corinne Tijsseling van Welzijns Confetti. “Deze twee zijn geplaatst in twee flats aan de Palestrinalaan, de Elvis Presley en James Last -flat.”

In maart dit jaar kwam er een vervolg op dit kinderinitiatief. Het BuurtCultuurfonds, de gemeente Zwolle en Kinderhulp gaven hiervoor financiële steun. Tijsseling coördineert het project en werkt hierbij nauw samen met Olha Lahovska van Travers Welzijn. “We zijn begonnen tijdens NLdoet en kregen hulp van drukkerij Zalsman. Deze dag hebben we de Minibiebs in de grondverf gezet en zijn we langs de deuren gegaan om boeken in te zamelen. Dit leverde in totaal zo’n 650 boeken op”, vertellen de twee.

Een groep van acht kinderen heeft zich daarna gebogen over zeven Minibiebs die door WorkCenter 50/50 zijn getimmerd. De kinderen kregen zelf de regie in het project. Zo konden ze zelf kiezen welke kleuren ze de Minibiebs gaven en waar ze in de wijk komen te staan. Ze gingen vervolgens op zoek naar wijkbewoners die de Minibieb wilden beheren. Die vonden ze. Tijsseling: “Eén wijkbewoner liet ons zelfs weten dat het altijd al haar wens was geweest om een Minibieb in de tuin te zetten. Ook bij andere wijkbewoners komt het enthousiasme naar boven. Zo hoorden we al ideeën om een Geo-cache in de Minibieb te plaatsen en om de onderste plank te gebruiken voor het delen van fruit en groente.”

De afgelopen maand hebben de kinderen ook een Minibieb op hun school geopend en hebben ze een gastles gegeven op het Deltion College. De kinderen bedachten uiteindelijk zelf een openingsfeest. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, stonden de Minibiebs daarom vrijdag eerst te pronken in Winkelcentrum Holtenbroek. Kinderen deden enkele boekenspelletjes en er werd geschminkt en gezongen.

“Veel mensen denken dat het project nu is afgelopen”, ervaart Tijsseling. “Echter, dit is pas het begin. Honderd procent slagingskans bestaat in dit geval uit twintig procent neerzetten van de Minibiebs en tachtig procent beheer en onderhoud. De komende maanden gaan we daarom met de kinderen en buurtbewoners aan de slag met het beheren en promoten van de Minibiebs.”

Afbeelding
Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 3 uur geleden
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 3 uur geleden
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 4 uur geleden