Afbeelding
S. Veldema

Biobased Pop-Up Museum opent in Stadkamer Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ASSENDORP – In Stadkamer aan de Zeven Alleetjes wordt dinsdag om 18.00 uur het reizende Biobased Pop-Up Museum geopend. Het museum is volledig gemaakt op basis van duurzame en herbruikbare (biobased en circulaire) materialen.

Ook de designstukken die in het museum worden getoond zijn biologisch afbreekbaar. Het Pop-Up Museum is een initiatief van K&C in Drenthe en is ontwikkeld door studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Hogeschool Windesheim. Het museum is onderdeel van de kunstroute Zwolle Finals, georganiseerd door galerie Het Langhuis.

Het Biobased Pop-Up Museum toont zowel designstukken als prototypen van de studenten Industrieel Product Ontwerpen waaronder een lamp van tapijtrollen en een lunchbox van bamboe. Ook het ontwerp ‘Bikeshelter’ van student Els Esselink is in het museum te zien. Deze biobased schuilplaats voor e-bikers wordt op dit moment doorontwikkeld en is wellicht binnenkort terug te zien in het straatbeeld.

Naast het werk van de studenten zijn biobased kunstwerken van professionele ontwerpers in het museum te bewonderen. Zo is in de collectie van het Pop-Up Museum een designlamp van maïszetmeel te vinden, maar ook een hoed van bladeren van de buripalm, skateboards van plastic afval, een biobased toilet en kunstwerken van teenslippers, waaronder een levensgrote giraf en een kleine dierenfamilie. Het museum laat zien hoe ontwerpers inspelen op de ontwikkelingen rond duurzame en herbruikbare materialen. Tevens worden bezoekers geïnformeerd over wat biobased precies is en waarom het nodig is er mee te werken.

In Stadkamer zijn ook werken te zien van kunstenaars die zijn geselecteerd naar aanleiding van een eerder uitgeschreven prijsvraag in Drenthe. Drie ontwerpers maken dinsdag kans op de Biobased Bokaal. De kunstenaar met het winnende kunstwerk wordt met een cheque aangemoedigd verder te werken met duurzame, biologisch afbreekbare of gerecyclede materialen. Daarnaast wint de winnaar de Biobased Bokaal die 3d is geprint uit gerecycled koffiedik.