Afbeelding
Boertienfoto

Gevallenen Oost-Azië worden dinsdag herdacht in Park Eekhout

· leestijd 1 minuut Algemeen

EMMAWIJK – In Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensinel worden op dinsdag 15 augustus van 19.30 tot omstreeks 20.30 uur alle militairen en burgers die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962 herdacht. Deze jaarlijkse plechtigheid vindt plaats bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument.

De herdenking werd 27 jaar geleden voor het eerst in Zwolle gehouden, aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout. Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 72 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking begint om 19.30 uur met een inleiding van ceremoniemeester Jeffrey Satoor de Rootas rond het thema ‘de kracht om te overleven’. Gastspreker is dit jaar de Molukse auteur Sylvia Pessireron. Burgemeester Henk Jan Meijer draagt traditiegetrouw een gedicht voor, dit keer in de context van een korte overdenking. Daarna vindt de officiële kranslegging plaats. De burgemeester legt samen met loco-Commissaris van de Koning in Overijssel Bert Boerman, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna leggen vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen kransen, evenals diverse organisaties en verenigingen. Leerlingen van de Parkschool die het monument heeft geadopteerd, reiken de kransen aan. Koperensemble Excelsior verzorgt de muzikale begeleiding. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé. Aansluitend is het mogelijk een kopje thee of koffie te drinken bij Theeschenkerij Eekhout.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 20 uur geleden