Afbeelding
Pedro Sluiter

Willemskade gaat weer open voor auto’s, de Van Karnebeektunnel weer dicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De vernieuwde Willemskade met de aanliggende kruispunten is vanaf maandag 28 augustus in beide richtingen weer toegankelijk voor al het verkeer. In de loop van de dag worden alle ingestelde verkeersomleidingen en tijdelijke verkeersmaatregelen opgeheven.

Vanaf dat moment zijn de Nieuwe Veerallee, Willemskade, Rieteweg, Westerlaan en Oosterlaan in beide richtingen voor alle soorten verkeer toegankelijk. De Van Karnebeektunnel is dan weer alleen toegankelijk voor het openbaar vervoer en de hulpdiensten.

Sinds april 2017 voert de gemeente Zwolle reconstructiewerkzaamheden uit aan de Willemskade en een klein deel van de Veerallee en de Westerlaan. Na de reconstructie heeft de Willemskade aan beide zijden vrijliggende tweerichtingsfietspaden en nieuwe autorijbanen. Ook is er een tweerichtingsbusbaan in het midden van de weg aangelegd en is de aansluiting op de toekomstige busbrug gerealiseerd. De kruispunten met de Rieteweg en de Westerlaan zijn tevens aangepast om de verkeersdoorstroming te verbeteren. Daarnaast zijn er nieuwe trottoirs en groenstroken aangelegd. De bomen en hagen worden komende winter ingeplant.

Het busverkeer gaat pas vanaf begin 2019 op de busbaan op de Willemskade rijden. Dit heeft te maken met de plannen van de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel om het huidige busstation van de noordzijde van het station (Stationsplein-Oosterlaan) naar de zuidzijde (Hanzelaan) te verplaatsen. Naar verwachting is de bouw van het nieuwe busstation en de busbrug begin 2019 afgerond. Vanaf dat moment rijden bussen naar de binnenstad vanaf het nieuwe busstation aan de Hanzelaan via de busbrug en de Willemskade naar centrumhalte Katwolderplein. Tot die tijd blijft de busbaan op de Willemskade afgesloten en rijden bussen richting het centrum vanaf het Stationsplein via de route Stationsweg-Burgemeester van Roijensingel.

De reconstructie van de Willemskade is het laatste deelproject in de herinrichting van de toegangswegen aan de westzijde van de Zwolse binnenstad: het grootste project van Zwolle van de laatste decennia in termen van bereikbaarheid en doorstroming. Een groot deel van de stad had door de uitvoering van de reconstructie van de Willemskade vijf maanden lang te maken met omleidingen en verkeersmaatregelen.