Afbeelding

Hartkussens voor vrouwen met borstkanker bij Nazorgcentrum IntermeZZo

· leestijd 1 minuut Algemeen

De maand oktober is traditioneel borstkankermaand. Ook Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle heeft hiervoor extra aandacht. Van maandag 23 tot en met dinsdag 31 oktober geeft IntermeZZo aan vrouwen met borstkanker een heartpillow. Dit is een speciaal gevormd kussen als fysieke steun en óók een hart onder de riem. Ieder die een heartpillow wenst of iemand kent die er een kan gebruiken, kan er een halen.

Heartpillows IntermeZZo is een initiatief van Margreet Esser, voormalig gast van IntermeZZo en ervaringsdeskundige. “Het idee komt uit de Verenigde Staten en het is een internationaal leven gaan leiden. Zelf kreeg ik een kussentje van een nichtje in Oostenrijk en aan de hand daarvan ben ik gestart met Heartpillows voor IntermeZZo. Wanneer je een borstoperatie hebt gehad, biedt het hart een fijne steun onder de oksel. De een ervaart dit tijdens het zitten aan tafel of op de bank, de ander juist in bed. We zorgen er voor dat het er vrolijk uit ziet.”

Margreet maakt de kussentjes zelf, vaak in samenwerking met anderen. Ze doet dit met stoffen, fournituren en vulling die belangeloos ter beschikking worden gesteld. Gulle gevers daarvoor kunnen zich melden bij IntermeZZo.

Samen

Speciaal voor de borstkankermaand 2017 hebben Hilde Bruins en Anneke Wolthuis uit Lelystad, ervaringsdeskundigen met borstkanker, 100 extra kussens genaaid. Een geweldige gift. Zij werden gesponsord met lappen stof door Atelier Quiltlokaal uit Sneek en het Instituut voor Handwerken uit Ulrum. Bos Bedden uit Nieuwleusen heeft de speciale vulling ter beschikking gesteld. Gastvrouwen van IntermeZZo hebben de kussens gevuld. Zo werd het een project van ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en bedrijven samen.

Aandacht

Corine den Hollander, voormalig oncologisch regieverpleegkundige bij Isala, is manager van het nazorgcentrum. Ze legt uit:

“IntermeZZo geeft psychosociale steun door middel van voorlichting, een luisterend oor en allerlei activiteiten. Deze zijn bestemd voor iedereen die met welke vorm van kanker dan ook te maken krijgt.

Wat betreft borstkanker is voorlichting gericht op onderwerpen als lymfoedeem, hoe ga je om met je veranderde lichaam, stress, voeding, conditie en werk.

Onze opgeleide gastvrouwen luisteren naar het verhaal en kijken samen met de vrouw in kwestie in welke voorlichting of activiteiten aansluiten bij de wens. Je even geen patiënt voelen, bijvoorbeeld tijdens een schoonheidsbehandeling, massage of creatieve uitingen, kan heel prettig zijn. In oktober en ook de rest van het jaar, hebben we veel mogelijkheden voor vrouwen met borstkanker.”

Van 23 tot en met 31 oktober kunnen vrouwen met borstkanker binnenlopen voor een heartpillow én een kopje koffie. Op werkdagen van 10.00-16.00 uur, gebouw B op het terrein van Isala aan de Dr. Spanjaardweg 29 in Zwolle.