Afbeelding
Erik-Jan Berends

Gemeente versoepelt regels voor laadpalen elektrische auto’s op straat

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De regels voor het aanvragen van een vergunning voor een laadpaal voor elektrische auto´s in de openbare ruimte in Zwolle worden versoepeld. Hiermee willen burgemeester en wethouders het elektrisch rijden stimuleren en een dekkend laadnetwerk realiseren.

Zwolle faciliteert al vanaf 2012 het laden van elektrische auto´s in de openbare ruimte. Daarvoor is een overeenkomst gesloten met Allego om 25 palen te plaatsen en te beheren in de openbare ruimte. Tot dusver zijn er achttien palen geplaatst. Er is binnen die overeenkomst dus nog ruimte voor zeven laadpalen. Daarnaast is er een overeenkomst voor de exploitatie van 25 laadpalen in de gemeentelijke parkeergarages.

Vorige maand opende de provincie Overijssel een gezamenlijke aanbesteding voor ruim duizend laadpalen in de provincie. Zwolle is met 170 palen een van de koplopers in die uitvraag. Naar verwachting worden in het voorjaar van 2018 de eerste van die palen geplaatst.

Om de plaatsing van nieuwe laadpalen te versnellen, hebben b en w besloten de regels te versoepelen. In de huidige regels mogen laadpalen niet binnen een straal van 250 meter van een bestaande laadpaal in de openbare ruimte staan. Dat wordt nu 200 meter. Ook hoeft een aanvrager niet meer aan te tonen dat er tenminste vijf gebruikers zijn van een bestaande laadpaal om binnen die afstand een nieuwe te mogen plaatsen.

Verder is de actieradius van minimaal zestig kilometer elektrisch rijden losgelaten om alle hybride auto's toegang te geven tot een laadpaal in de openbare ruimte.