Afbeelding
Pedro Sluiter

Maria Geertruida Postma-Veling viert haar honderdste verjaardag

· leestijd 1 minuut Algemeen

BERKUM – Maria Geertruida Postma-Veling heeft vrijdag haar honderdste verjaardag gevierd. Burgemeester Henk Jan Meijer is bij haar op bezoek geweest en heeft haar persoonlijk gefeliciteerd.

Mevrouw Postma is op 17 november 1917 in Veendam geboren als Maria Geertruida Veling. Ze groeide op in een gezin met vijf kinderen. Haar vader was kapitein op een schip, waardoor het gezin grotendeels door moeder werd opgevoed. Later werd ze verpleegkundige B op Veldwijk in Ermelo. Daar, in Ermelo, trouwde zij in 1952 met Geert Postma, een weduwnaar met vijf jonge kinderen. Samen kregen zij nog drie kinderen.

Nadat ze eerst nog een tijdje in Ermelo woonden, waar haar man een levensmiddelenzaak runde, vertrokken zij in 1954 naar Zeist. Daarop volgde een jaar Raalte, enkele jaren Nijverdal tot zij in 1967 in Berkum neerstreken. Helaas heeft haar man hier niet lang van kunnen genieten. Hij werd al gauw ziek en overleed in 1971. Mevrouw Postma bleef achter met twee jonge kinderen.

Mevrouw Postma was een zeer actieve vrouw. Na verloop van tijd ging zij op Engelse les omdat ze naar de oudste dochter wilde die in Amerika woonde en schafte ze een orgel aan en ging op orgelles. Ook is zij lange tijd oppasmoeder geweest voor twee gezinnen in Berkum. Ze bezocht enkele malen Amerika, reisde naar Israël, is op bezoek gegaan bij haar jongste broer Jaap in Finland en heeft een Rijnreis gemaakt. Tot op hoge leeftijd, tot haar 92ste, fietste zij geregeld naar Zwolle en kwam terug met tassen vol boodschappen. Lange tijd was ze ouderling van de gereformeerde kerk in Berkum. Ze bezocht onder andere kerkleden in Berkumstede waar ze nu zelf sinds 2011 woont.

Omdat ze altijd zo’n actief leven leidde, valt het mevrouw Postma zwaar dat zij nu hele dagen in haar rolstoel maar voor het raam zit en geheel afhankelijk is. Ze heeft, naast haar man, helaas ook al afscheid moeten nemen van drie kinderen en een kleinkind. Tegelijkertijd voelt ze zich rijk met een grote familie om zich heen, de vijf nog in leven zijnde kinderen, 22 kleinkinderen, 35 achterkleinkinderen en twee achter-achterkleinkinderen.

Afbeelding