Afbeelding

Prins Ballie I van de Deurzakkers laat zijn Scania staan en gaat voor de polonaise

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Om ‘Elf over elf’, afgelopen vrijdagavond, is de vijftigste prins van carnavalsvereniging de Deurzakkers, Prins Ballie I, tevoorschijn gekomen uit de ‘deurzakker’. Prins Ballie (John Baltes) zal samen met zijn adjudanten Breur (Henk Gerrits) en Junior (Priscilla Baltes) het carnaval in Sassendonk, onder meer in de residenties ‘de Siggels’ en bij hoofdsponsor Shotto, tot een ‘ballie’ maken.

Uiteraard moest voorafgaand aan de opkomst de abdicatie plaatsvinden van Prins Geer I. De vorsten van CV de Deurzakkers zijn weer creatief aan het denken geslagen zodat Prins Geer en zijn adjes Groen en Blauw terug kunnen denken aan een onvergetelijk afscheid. Na omgekleed te zijn in een Tiroler kostuum waren ze klaar om aan de ‘proeven’ onderworpen te worden.

Prins Geer is natuurlijk van vele markten thuis, waaronder bier tappen bij WVF, potje bridge spelen en supporteren bij PEC. Geer heeft altijd wel een spontane adrem reactie op een gebeurtenis, maakte mooie woordspelingen tijdens zijn speeches, maar ging eigenlijk nooit echt de mist in, maar dat Hattem….aan de andere kant van…. Hij heeft iets met bruggen en bouwen, dat zie je terug in het ‘bridgen’, zijn hobby, en zijn werk. Na samen met de adjes als bruggenbouwers aan het werk te zijn gegaan (de brugdelen zijn gerecycled/hergebruikt van de opkomst) is gekeken of hij met behulp van de adjes droog over de IJssel kon komen (Naschrift: ‘Niet gelukt’).

Na een biertje getapt te hebben voor de Vorsten, zijn laatste rondje als Hoogheid, mochten de Hoogheid en adjes als echte Hattemer Kleikloeten creatief aan het werk met de gekleurde kloeten klei. De laatste test was toch wel de meest uitdagende, wat kan Geer met zijn rappe tong? Via een grote mond werden hem en vijftal ‘tongen’ voorgeschoteld waarvan hij geblinddoekt de smaak mocht proberen te herkennen. Zijn smaakpupillen zijn drie weken verlamd.

In het vacuüm tussen hoogheden is het ‘nieuwsgierige’ publiek prima vermaakt door Pardoes en de dj, was er weer een spetterend optreden van de meiden van Movez038 en is later op de avond Geer I officieel opgenomen in het Vorstendom.

Tegen ‘Elf over elf’ wordt een film gestart, de countdown loopt en komt de ‘deurzakker’ binnenrijden. Een oude traditie is in ere hersteld. Onherkenbaar met cape en masker komen de adjes achter de ‘deurzakker’ mee naar binnen en betreden samen met de nieuwe Hoogheid het podium om onthuld te worden. Nadat de Ambtsketting is omgehangen en de staf overhandigd worden Breur en Junior geïnstalleerd, en leest Prins Ballie I de proclamatie voor. Zijn leus is: ‘Wi`j bint no effen geen chauffeur moar wi`j goan d`r veur’.

Vol overgave speelt Pardoes De Zwollenaar na het voorlezen van de proclamatie. Nadat de Rv11, vorsten en Hof op de opkomstmuziek ‘Marco Kraats - Wij zin nu binnen’ de polonaise hadden ingezet zijn de felicitaties begonnen. Zoals gebruikelijk werd het feest in stadsresidentie Veurströateheinekenhuus (Bloopers) tot in de late uurtjes. Het optreden van weer een fantastische artiest, Chris Haverman, na de felicitaties maakte dat de zaal helemaal los ging.

Prins Ballie, John Baltes, bijna 50, internationaal chauffeur op een Scania, duiken als hobby, maar ook carnaval vierder in hart en nieren.

Adjudant Breur, Henk Gerrits, al jaren maatjes met de Hoogheid, samen onderdeel van ‘De Bende van Ellende’, en natuurlijk bekend als Bike I.

Adjudant Junior, Priscilla Baltes, is de jongste dochter van de Hoogheid, 22 jaar, en studeert medewerker maatschappelijke zorg.

Afbeelding
Afscheid voorman Natuur en Milieu Overijssel: “Organisatie heeft positieve klank gekregen" Algemeen 31 mei, 16:43
Afbeelding
Vier dominicaanse broeders verhuizen uit klooster Algemeen 31 mei, 16:41
Afbeelding
Hoe deden de Zwolse amateurvoetbalclubs het dit seizoen? Sport 31 mei, 16:34